Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt väder ärbra - för Örebro

Dåligt väder med mycket regn gynnar Örebro som turiststad.
– Vår värsta konkurrent är fint väder, säger Björn Fransson, marknads- och turistchef på Örebrokompaniet.

Annons
Familjen Angela, Yon, Ionella och Sanda Tcacencu från Stockholm har bara tänkt sig en timmes stopp i Örebro på semestern. Framför allt är det Örebro slott som lockar. – Det är så tyst och fredligt, säger Sanda Tcacencu.

Historiskt sett har somrar då det regnat mycket ökat turismen i Örebro.

– Är det trettio grader varmt åker folk till kusten och badar istället, säger Björn Fransson.

Än så länge är det för tidigt att säga hur turismen i Örebro varit denna sommar men Björn Fransson tror att Open Art har varit en turistmagnet.

– Ryktet om kaninen har spridits över land och rike. Jag tror att det har jättestor betydelse och kommer att ha ännu större betydelse i framtiden då vi hoppas att Open Art kommer att fortsätta. Det är en oerhörd tillgång för Örebro, säger han.

Mycket handel

Förutom Open Art berättar han att Gustavsvik, Örebro slott, Svampen och Wadköping drar många turister men Björn Fransson påpekar också att handeln är en viktig del.

– Handeln är värd att lyfta fram. Jämfört med andra jämförbara städer ligger Örebro väldigt högt. 35 procent av turisternas utgifter läggs på shopping i Örebro medan samma siffra övrigt i riket är mellan 20 och 25 procent.

Örebro är en av Sveriges största kommuner om man tittar till hotellövernattningar. Man räknar att Örebro har ungefär 3,5 miljoner besökare per år.

– Vi ligger väldigt bra geografiskt. Örebro blir en utmärkt stad att stanna till i när man är på en längre resa, säger Björn Fransson.

Hotellsommar

Fjolårets sommar var Örebros bästa hotellsommar genom tiderna. I augusti månad 2010 jämfört med 2009 ökade turismen i Örebro med 22,3 procent. Familjen Tcacencu stannade till en stund i Örebro på sin resa från Stockholm till Tanum.

– Vi hörde lite om Örebro när melodifestivalen gick här, säger 18-åriga storasystern Sanda Tcacencu och 10-åriga lillasystern Ionella Tcacencu fyller i:

– Det är jättemysigt i Örebro.

Mer läsning

Annons