Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför döms han inte till psykvård

49-åringen som mördade Kenneth Hägglund kommer att dömas till fängelse. En undersökning visar att han inte är allvarligt psykiskt störd.

Annons

Den 8 december förklarade Örebro tingsrätt att mannen är skyldig till mordet på Kenneth Hägglund. Men innan domstolen beslutade om straffet ville rätten att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

I sin undersökning har nu Rättsmedicinalverket slagit fast att 49-åringen inte är allvarligt psykiskt störd och att han heller inte var det när brottet begicks. Det gör att det inte finns några förutsättningar att döma honom till rättspsykiatrisk vård. I stället väntar ett fängelsestraff.

Rättegången fortsätterRättegången mot 49-åringen kommer att fortsätta på torsdag i nästa vecka.

- Och jag skulle tro att domen kommer en vecka senare, säger Helen Persson som är domare i målet.

I domen kommer det att stå hur långt straffet blir.

Kenneth Hägglund sköts till döds på sin arbetsplats på Holmen i Örebro sent på kvällen den 26 maj förra året. Han hade träffats i ansiktet och någon strid hade inte föregått skottet. Kroppen hittades dagen därpå, då också den 49-årige mannen greps.

Teknisk bevisning saknasMännen hade tidigare varit jobbarkompisar, men 49-åringen hade slutat i början av 2010 på grund av en schism med några andra arbetskamrater.

Det fanns ingen teknisk bevisning som band 49-åringen till brottet. Varken fingeravtryck eller dna från honom hittades på platsen.

Tingsrätten var ändå övertygad om att 49-åringen var skyldig till mordet. Till de starkaste bevisen hörde hans erkännande strax efter att Kenneth Hägglund mördats.

”Jag har skjutit Kecka”, sa han i ett telefonsamtal till en släkting.

49-åringen trodde även att han kanske var på plats den där majkvällen. Han trodde sig också minnas att han höll i ett vapen och att han hörde en hög smäll.

Han hade även samma sorts ammunition som Kenneth Hägglund sköts med.

Mer läsning

Annons