Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför heter det Marsfältet

Fråga: Jag har vid olika tillfällen hört talas om Marsfältet. Man talar då om ett område på norr. Jag har också för mig att fältet hade någon militär anknytning. Varifrån kommer namnet Marsfältet, som är ett underligt namn, och finns det någon bakgrund?
Nils Geisler

Annons
Marsfältets skola i mars 1926. Ur Ingrid Andrés fotosamling, Arkivcentrum Örebro län.

Svar: Fram till mitten av 1960-talet låg en folkskola, benämnd Marsfältets skola, på den tomt där det nuvarande skattehuset är beläget. Skolan uppfördes 1875 och revs 1967.

Det märkliga namnet Marsfältet har sannolikt inget att göra med området med samma namn i Rom, och som där är uppkallat efter den romerske krigsguden Mars. Under romartiden var Marsfältet en plats för idrotts- och exercisövningar.

För Örebros del var ursprungsnamnet antagligen Marschfältet eftersom det var på dess öppna ytor som skarpskyttekåren hade sina exercis- och mötesövningar på 1860-talet.

Även husarerna hade sina övningar på Marschfältet. Senare kom de att hålla till i Skebäck för sina marschändamål, i området kring nuvarande Skytteparken. Likväl fortlevde namnet Marsfältet på den gamla marschplatsen i 100 år och under tiden ändrades stavningen från Marsch- till Mars- i namnet.

Mer läsning

Annons