Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför oroas Kamranav nya Tegelbruket

Tanken är god men finns kunnandet? Boxningsledaren Kamran Kabinejad ser oroande tecken i skyn när politiker tar beslut om ett allaktivitetshus på 130 miljoner.

Annons
Kamran Kabinejad, fritidsledare och ansvarig på Örebro Örebro Boxningsklubb är oroad över det nya ”fryshuset” som ska skapas i Markbacken.

Kamran tar emot i Örebro Boxningsklubbs trånga lokal i Markbacken. Överallt boxningshandskar och sandsäckar. En ensam kille som skuggboxas i ringen.

Det är här Kamran Kabinejad och hans kollega Ismail Taki erbjuder unga hård träning och någonstans att vara. Men engagemanget slutar inte när träningen är slut. Ledarna finns i lokalen från nio på morgonen till nio på kvällen och samarbetet med fritidsgården är tätt.

”Mycket snack”

Nu har kommunstyrelsen beslutat att allaktivitetshuset Tegelbruket ska byggas för hisnande 130 miljoner kronor.

– Ja vad ska jag säga? Det låter väl bra på pappret men det är mycket snack när politikerna lägger fram det.

Har ni varit med på möten i planeringen?

– Jag har varit med på ett möte. När jag frågat om olika saker har jag bara fått svaret att ”vi har det i tankarna”.

Samtidigt är Kamran noga med att påpeka att ingen är gladare än han om det nya komplexet blir något som liknar Fryshuset i Stockholm. Han fick själv ta emot priset Fryshusandan från Anders Carlberg i höstas för sitt jobb med ungdomarna i Markbacken.

Förstår de verkligen?

– Jag har stor respekt för det som Carlberg gör men om KFUM, Sensus och kommunen tror att det blir ett Fryshus bara för att de bygger snygga lokaler, så tror de fel. Det handlar om annat. Förstår de verkligen vad de ger sig in på?

Kamran vet. Tio år i den svettigt trånga mötesplatsen för de unga har givit kunskap som inte går att köpas för pengar. Hur man hela tiden bör finnas till hands för de unga. Hur viktigt det är med kontakten med socialen, kriminalvården, skolan och den övriga fritidsverksamheten.

Alltid en andra chans

– Vi har kontakt med skolan där våra killar och tjejer går. Är det helt åt helvete tar vi ett snack med dom. Här får folk alltid en andra chans och kan vara utan att stämplas.

En annan del av oron bygger på den ekonomiska situationen för de unga i Markbacken. Hos Örebro Boxningsklubb tränar över 350 medlemmar och för det betalar de 150 kronor om året. En symbolisk summa.

Annars lever klubben på att sälja lotter och få aktivitetsstöd likt andra föreningar.

Men vad händer när KFUM flyttar in och tar över verksamheten? När avgifter helt plötsligt ska betalas? Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme säger själv att ”förhoppningen är att KFUM/KFUK och Sensus på sikt ska kunna öka de externa intäkterna och att kommunens kostnader i motsvarande mån ska minska”.

Inget ekonomiskt stöd

– Vi får inget ekonomiskt stöd från kommunen men har alltid öppnat dörren för alla. Har man inte pengar i plånboken är man alltid välkommen hit. När vi är ute och tävlar sover vi hos kompisar eller i en gymnastiksal. Vi har alltid klarat oss. Vad som händer nu när KFUM tar över har jag inte en aning om.

Mer läsning

Annons