Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför spolar Lillåns skola kamratstödet

Nu gör sig Lillåns skola av med sina elevskyddsombud.
– Vi vill utveckla oss och arbeta på det sättet som forskningen visar är bra, säger Anna Nicander, social pedagog på Lillåns skola, med ansvar för skolans trygghetsarbete.

Annons
kamratstöd. Cornelia Bjurström, Edvin Svedberg och Vilma Ottner har varit elevskyddsombud på Lillå skola. Nu har skolan bestämt att elevskyddsombuden ska tas bort eftersom forskningen                                         visar att kamratstöd och liknande insatser kan få en motsatt effekt.

Under många år har Lillåns skola använt sig av elevskyddsombud.

– Vi har blivit väldigt inspirerade av forskningsrapporten som kom här om året. Nu vill vi engagera alla elever i arbetet i stället för enstaka. Det finns en risk med att ha elevskyddsombud som vi vill undvika, säger Anna Nicander.

Lillåns skola har det här läsåret fått bättre resultat än genomsnittet i en omfattande undersökning angående mobbning i Örebro.

–Vi har haft ett väldigt lugnt och skönt läsår. Det var stökigare förra året, säger Cornelia Bjurström, som går i nian på skolan.

Hon och ett flertal elever har under åren fungerat som kamratstödjare på skolan. Men nu ska alltså skolan byta arbetssätt.

– Jag tror att det kan vara bra. Nu behöver inte utsatta elever känna att det bara är till oss elevskyddsombud som de kan vända sig till, säger Edvin Svedberg, som går i åttan på skolan.

Trygghetsteamet har tittat på utbildningar enligt Farstametoden men bestämt sig för att helt rikta in sig på skolverkets allmänna råd.

– Det finns väldigt mycket bra att hämta där, säger Ronny Schulstad, resurspedagog på Lillåns skola.

Mer läsning

Annons