Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataspelsbranschen: PEGI:srekommendationer räcker

Det är ingen åldersgräns på spel, men PEGI är ett bra riktmärke som ska följas. Det tycker Jacob Kroon på Dataspelsbranschen.

Annons

I dag har tv- och datorspel ingen åldersgräns, bara en rekommenderad ålder. Den europeiska märkningen kallas PEGI, Pan European Game Information, och visar också om ett spel innehåller våld, sex, droger eller annat som kan vara bra för konsumenten att känna till.

– PEGI kan ses som en guide till föräldrar att göra genomtänkta beslut när de köper spel till sina barn, säger Jacob Kroon på organisationen Dataspelsbranschen.

Att det är en rekommendation, och inte en åldersgräns, beror på att det inte funnits några politiska påtryckningar om en förändring. Inte heller utvecklare eller utgivare anser att en gräns är nödvändig.

– Vi tycker som bransch att det räcker med en rekommendation, säger Jacob Kroon.

Han anser att rekommendationen är ett bra riktmärke som ska följas, men påpekar samtidigt att föräldrar känner sina barn bäst.

– Det finns såklart gränszoner, men det är viktigt att föräldrarna visar ett intresse för spel och att de själva tar sig tid att spela tillsammans med sina barn och för en dialog.

Mer läsning

Annons