Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De demonstrerar mot frihandelsavtal

”Inga gifter från USA! Giftfri mat från Sverige!”Slagord i kombination med rytmisk slagverksmusik ljöd på eftermiddagen över Järntorget i Örebro.

Annons

Den 18 april är nämligen internationell aktionsdag på frihandelsavtalet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership. TTIP håller just nu på att förhandlas fram och handlar om ett frihandelsavtal mellan Europeiska unionen (EU) och USA med syftet att förenkla handel dem emellan genom att ta bort olika handelshinder. Men demonstranterna är kritiska mot avtalet och menar att det är ett hot mot miljön och mot länders självstyre.

1,7 miljoner européer har hittills skrivit under ett upprop för att stoppa TTIP. Många av dem demonstrerar i dag över hela världen. Nästan 100 i Örebro.

TTIP

Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar, förkortat TTIP (engelska: Transatlantic Trade and Investment Partnership eller Transatlantic Free Trade Area, förkortat TAFTA), är ett planerat frihandelsavtal mellan Europeiska unionen (EU) och USA med syftet att förenkla handel dem emellan genom att ta bort olika handelshinder. Om handelsavtalet går igenom skulle det resultera i världens största regionala frihandelszon.

I juni 2013 startade förhandlingarna.

På regeringens hemsida beskrivs TTIP:s effekterna på att Sveriges export till USA skulle kunna öka med 17 procent och importen med 15 procent. För resterande EU skulle såväl export som import öka med ca 20 procent. Bruttonationalprodukten förutses ha en positiv påverkan av ett avtal. För Sveriges del uppskattas den öka med cirka 0,2 procent och för EU som helhet med cirka 0,5 procent.

Kritiken mot avtalet handlar först och främst om en oro för att miljö-, hälso- och djurskyddsstandarder anses behöva sänkas till förmån för frihandeln och att konsumenter kommer utsättas för produkter de nu är skyddade från. Dessutom finns en oro för så kallade ISDS-klausuler (Investor State Dispute Settlement) som innebär att företag kan kräva kompensation av stater för utebliven vinst. Detta skulle kunna betyda att företag kan stämma stater i speciella domstolar för sådant som de upplever vara för stränga lagar inom exempelvis miljö- och hälsoområdet.

Källa: http://sv.wikipedia.org/ och www.regeringen.se

Mer läsning

Annons