Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger personlig service

Foto 7:an är inne på sitt 7:e decennium.
Krister Wahman och Janne Wallin har jobbat ihop i 30 år i butiken som fyller 60 år-Örebros enda fotoaffär som överlevt i den digitala tidsåldern.

Annons
60 år. På Foto 7:an jobbar idag Therese Uddmyr, Krister Wahman och Janne Wallin.

Krister är den riktiga veteranen. Han har jobbat i fotoaffären på Engelbrektsgatan sedan 1969 och har perspektiv.

– Att tala om ”då” och ”nu” är som att jämföra olika branscher, olika världar. Så mycket har hänt, säger Krister.

En del av dagens unga har nog ingen aning om vad som fanns i en kamera förr, före 1990-talet.

Nyligen hade Krister, Janne och deras kollega Therese Uddmyr besök av kunder som representerar olika tider. En farfar, som gett bort en gammaldags systemkamera till sitt barnbarn, kom till Foto 7:an med sitt barnbarn.

– Barnbarnet ville ha en film till kameran och jag frågade om hon ville ha en rulle med 24 eller 36 bilder, berättar Krister.

– Efter en stunds funderande sa hon: jag tar en 24-rulle för man kan ju ändå ta bort de bilder man inte vill spara, fortsätter Krister med ett leende.

Ja, så kan man fundera om man bara levt i en digital värld. Det är tydligen okänt för många att filmen är slut när 24 eller 36 bilder har tagits. Förr kunde man inte radera bilder. Då fick man hushålla med bildrutorna.

Foto 7:an är Örebros enda renodlade fotoaffär numera. 7:an finns kvar då flera andra affärer slagits ut i en värld med digitala nyheter och i konkurrens med stora butikskedjor.

– Det digitala tog över definitivt i mitten av 90-talet. Vi var beredda på förändringen och klarade övergången, säger Janne.

– Vi har försökt att utnyttja vår fackkunskap och vi har, vad jag förstår, erbjudit produkter som kunderna anser vara bra. Dessutom har vi satsat på ett personligt bemötande, en personlig service, säger Krister.

Fotokunderna 2011 lever i en färgrik värld och många bilder ses i datorn. Diabildsvisningarnas tid är förbi.

– Vi får kanske in tio dia-och svartvita filmer för framkallning i månaden. Dessa filmer skickar vi bort för framkallning, berättar Janne och tillägger att Foto 7:an ännu gör färgkopior från film.

Ingen vet vad som händer i framtiden, men alla måste vara beredda på förändringar för att kunna klara sig.

Mer läsning

Annons