Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De har förverkat rätten att ha uteserveringar"

För drygt en månad sedan berättade NA om fyra restauranger som riskerade att mista sina tillstånd för uteserveringar. Kommunen kopplade in polisen, eftersom man ansåg att restaurangerna inte följde det kvalitetsprogram som tagits fram för Örebro.

Annons
Mattstriden fortsätter. Flera krögare trotsar kommunens önskan om att ta bort sina mattor från uteserveringarna. Nu väntar de på besked från polisen.

– I första läget borde krögarna ändra sig och ta bort det de inte får ha. När de inte har gjort det har de i min horisont förverkat rätten att ha uteserveringar, säger Martin Willén, bygglovschef på stadsbyggnadskontoret.

Sportbaren Pitchers har lagt en grön plastmatta på kullerstenarna som till sommaren förvandlas till uteservering. Kommunen anser att det bryter mot reglerna i kvalitetsprogrammet som tagits fram för Örebro.

– Det står att uteserveringen ska stå på marken och det har en tjänsteman valt att tolka som att bord och stolar ska stå på marken. Där är vi inte överens. För mig ingår fler saker än bord och stolar i en uteservering, säger Daniel Welin.

Även restaurangen Ritz har kvar sin matta.

– Vi räknar absolut med att ha kvar den hela sommaren, säger nattklubbschefen Toni Fransson.

När polisen tog över ärendet fick Ritz och Pitchers några veckor på sig att lämna svar – som de lämnade in i förra veckan. Martin Willén tycker att polisens arbete har tagit för lång tid, och han är rädd att restaurangerna ska kunna hålla uteserveringarna öppna hela sommaren innan något beslut kommer.

– Jag hoppas åtminstone att det händer någonting när polisen börjar få tillbaka personalstyrkan efter semestern. Det här borde ha varit avklarat redan i juni, säger han.

Enligt Martin Willén har Ritz heller inget tillstånd för glasrutan som sitter runt serveringen.

Kommunen hade även synpunkter på Satins och Ivy bar grills uteserveringar på Stortorget, eftersom de använde bänkar i stället för stolar och bord.

– Vi valde att byta ut våra möbler. Vi hade missat kvalitetskraven och tog tag i problemet på en gång, säger Satins ägare Ibrahim Cogo.

– Men jag kan inte påstå att stolar och bord är mer praktiskt. Det fanns en enorm charm med bänkarna och gästerna föredrog dem.

Martin Willén betonar att kvalitetsprogrammet är framtaget av politikerna.

– Vi har skärpt tillämpningarna för att det ska vara lika för alla. Sen finns det enskilda krögare som väljer att strunta i reglerna och då blir andra krögare lidande.

Tillstånd för uteservering söks hos polisen, men det är kommunen som äger marken.

– Vi har ett väldigt stort inflytande men tyvärr inga verktyg för att ta åtgärder på kort sikt. Däremot kan de krögare som inte sköter sig få problem att få tillstånd i framtiden, säger Martin Willén.

Fakta

Tillstånd för uteservering söker krögarna hos polisen.

Uteserveringarnas mark ägs av kommunen, och hyrs ut till krögarna via tekniska förvaltningen.

Örebro kommuns kvalitetsprogram reglerar hur uteserveringarna får se ut. Det är framtaget av stadens politiker.

Uteserveringar får inte byggas hur som helst eftersom de ska passa in i stadsbilden.

Serveringarna måste stå direkt på marken, men undantag finns. Restaurang Wobbler har byggt en höjd uteservering på dispens eftersom serveringen ligger på en trottoarkant.

Mer läsning

Annons