Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De kommer inte att överleva sommaren"

(UPPDATERAD 15.34) 45-gradig värme, dålig hälsa och en överklagad dom som inte behandlas. Tolkens besked om örebroaren Per-Åke Helgesson som sitter i tunisiskt fängelse är tungt:"De kommer inte att överleva sommaren." 

Annons
Pelle Helgesson (till höger) sitter i tunisiskt fängelse efter att ha försökt att återföra en fyraårig flicka från Tunisien till Norge, tillsammans med sin kollega Daniel Bakke.

54-årige Helgesson och kollegan Daniel Bakke greps i november 2012 och dömdes i januari i år till tolv respektive sex års fängelse för förberedelse till kidnappning. Domen överklagades, men ännu har ingen domstol behandlat detta. Och görs det inte inom fyra veckor väntar ett mardrömsscenario.

- I mitten av juli stänger domstolarna - och är stängda ända till oktober. Vi hade kontakt med en anställd vid konsulatet och en tolk igår. Tolken var helt seriös och uppriktigt orolig när han påstod att grabbarna inte kommer att överleva sommaren, säger Tomas Norström, god vän till Helgesson och engagerad i ärendet.

Vad får tolken att dra den slutsatsen?

- Dels är det killarnas hälsostatus - de har tappat mellan 15 och 20 kilo i vikt och mår inte vidare bra varken fysiskt eller mentalt. Dels värmen och de sjukdomar som finns i fängelset.

Tomas Norström och Christian Franzetti, bror till Daniel Bakke, driver ärendet via en Facebooksida och har även genomfört en manifestation. Nu är de beredda att ta till fysiska medel för att väcka Utrikesdepartementet.

- Vi har tryckt upp t-shirtar och kommer att åka till Almedalsveckan för att väcka opinion. Men behövs det får jag väl låsa fast mig någonstans och protestera. Egenmäktigt förfarande börjar kännas som ett alternativ. Om grabbarna skulle dö i fängelset vill jag veta att jag har gjort allt i min makt, säger Tomas Norström.

Han riktar samtidigt kritik mot UD och utrikesminister Carl Bildt.

- Grabbarna måste åtminstone få en drägligare tillvaro i fängelset. Men UD har hanterat det här ärendet på ett miserabelt sätt. Vi vill veta: Vad gör ni för Pelle och Daniel?

UD säger att Per-Åke Helgesson och Daniel Bakke flera gånger har fått besök av konsulatet i Tunis och att UD har löpande kontakt med de anhöriga. Den sjätte maj ska det senaste besöket ägt rum.

- De frihetsberövade har fått mat och vitaminer vid besöken. Vi vet att personerna upplevever sin situation som mycket anstängd. Förhållandena i ett tunisiskt fängelse är inte likadana som i ett svenskt, säger Linda Eidmark på Utrikesdepartementets presstjänst.

Att de fängslade har det tufft i fängelset är något som UD:s personal har förmedlat till myndigheterna i Tunisien. Men det finns ingen information om vad de fått för respons.

- När det gäller rättsprocessen är man alltid ålagd att följa rättsprocessen i landet där man har begått brottet. Vi i Sverige kan inte påverka hur lång tid det tar, säger Linda Eidmark.

Vad gör UD för att hjälpa svenskarna?

- Genom de regelbundna besöken försöker vi göra det så bra som möjligt. Det kan till exempel handla om att ge extra mat eller förmedla brev, säger Linda Eidmark.

Svenskarna fick träffa läkare den 12 september förra året. Då konstaterades det att de efter omständigheterna "mådde okej", enligt UD.

Mer läsning

Annons