Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddade Brancour brinnande bilen

Av en ren tillfällighet hade de stannat till när Branco Savic kom rullande i sin brinnande bil. Bo Skog, Osama Ahmed och Karin Nordgren, arbetskamrater på Migrationsverket, fick en adrenalinfylld start på veckan.

Annons

De var först på plats och kunde hjälpa rullstolsburne Branco Savic ut ur hans brinnande bil, men ser sig inte som några hjältar.

– Vem som helst hade gjort samma sak, säger Osama.

– Och det fanns fler hjältar, andra som kom sen och hjälpte till.

Att de fanns på plats just då var en lycklig slump. Varje morgon samåker Osama och Karin från Centralstationen till Migrationsverket vid Ladugårdsängen. Just den här morgonen fick de syn på Bosse vid Södra station.

Osama vinkade och stannade bilen vid busshållplatsen. Innan Bosse hann kliva in i bilen började en massa bilar tuta, och han upptäckte den brinnande bilen rullande rakt emot dem.

– Jag smällde igen bildörren igen och bad dem åka fram en bit. Sen minns jag faktiskt inte riktigt vad som hände.

Tack vare att Bosse aldrig hann in i bilen var han framme på några sekunder. Minnesbilderna är diffusa och klarnar först när han redan är på väg att bära Branko över vägen.

OverklighetskänslaKarin beskriver hur det var en sorts overklighetskänsla över det hela: En bil i ljusan låga kommer rullande på vägen, stannar och så inget mer. Ingen dörr öppnas, ingen kliver ur.

– Sen stack han ut en hand, och vi fick förklaringen att han var handikappad, säger Karin.

Några rop på hjälp hörde de inte från Branco.

– Nej, han sa bara lite försynt: Kan ni hjälpa mig? Jag antar att det var chocken, säger Karin.

– Och han skojade när vi bar honom, och undrade om han var tung, minns Osama, som tyckte att det var riktigt skönt att läsa tidningen morgonen därpå och se att allt gått bra.

De tvekade aldrig att gå fram och hjälpa till. Men rädslan att bilen skulle explodera var ett stressmoment, liksom att de inte visste om föraren var ensam i bilen.

– Det gick inte att se om det satt någon i baksätet, säger Osama.

Karin har tänkt en del på vad som hade hänt om de inte hade råkat vara på plats så snabbt. Det brann kraftigt, men på bilens ena sida, och elden spred sig långsamt. Förmodligen hade något annan hunnit rädda Branco Savic.

– Det hade nog gått bra ändå. Men jag undrar vad som hade hänt om branden startat någon annanstans, där det inte fanns folk i närheten, säger Karin.

Rullstolsburne Branko Savic körde sin tre år gamla Volvo när den plötsligt började brinna kraftigt. När den här bilden togs hade han redan fått hjälp ut ur bilen.

Mer läsning

Annons