Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De trodde vi var Barça"

Tänk dig att sitta i FC Barcelonas spelarbuss och rulla in mot Camp Nou, där personer skriker och springer fram i tron att det är de rödblåa hjältarna som är på väg att gå ut.
Det fick elever från Rudbecksskolan uppleva.
- De trodde vi var ”Barça”, säger läraren Sandra Stizzoli Strömquist.

Annons
25 av eleverna poserar utanför FC Barcelonas spelarbuss. Fyra satt kvar inne i bussen vid Leo Messis plats.

Vi tar det från början. De 29 förstaårseleverna på Rudbecksskolan som pluggar spanska åkte tillsammans med två lärare till Terrassa, 28 kilometer från Barcelona i Katalonien, på språkresa. Väl där väntade en överraskning. En präst, tillika administratör vid skolan i Terrassa som Rudbecksskolan har utbyte med, känner den person som äger FC Barcelonas spelarbussar. Då Leo Messi, Xavi, Carles Puyol och de andra superstjärnorna i ”Barça” var i London för att spela den första Champions league-semifinalen mot Chelsea fanns en buss ledig. Som häpna Rudbeckselever fick åka i.

"Alla ville sitta på Messis plats"

- De har två bussar: En som hämtar spelarna vid flygplatsen och en som kör spelarna från arenorna om de är i exempelvis Milano. Det var den sistnämnda vi fick åka i. Den är ny och jättestor och det stod alla namn på platserna och det var jättestora runda bord där, säger läraren Sandra Stizzoli Strömquist och fortsätter:

- Alla ville sitta på Messis plats och på Puyols plats. Och alla ville bli fotograferade där.

Därefter fick eleverna åka runt i bussen till kända platser i Barcelona. Den gigantiska kyrkan Sagrada Família, den stora parken Parc Güell och torget Plaça de Catalunya. Och sist, men inte minst, FC Barcelonas monster till hemmaarena - Camp Nou, som rymmer nästan 100 000 åskådare.

Tog med sig souvenirer

- När vi rullade in till Camp Nou sprang det massor av folk fram till bussen. De trodde vi var ”Barça”, skrattar Sandra Stizzoli Strömquist.

Och eleverna passade på att få med sig några souvenirer med sig.

- I några sätesfickor låg det några kuvert med information om vilket hotell de skulle bo på och vilka rum de skulle sova i. De tog dem med sig, utifall Messi skulle ha rört vid dem, säger Sandra Stizzoli Strömquist och skrattar.

Tror på autografer

Barcelona förlorade det första mötet med Chelsea med 1-0. På tisdag väntar returmatchen hemma på Camp Nou. Då är Örebroeleverna hemma igen. Men de lämnade en hälsning – och en förhoppning om att få mer än så tillbaka.

- Vi har skrivit till laget och tackade dem för lånet av bussen. Vi hoppas att de går vidare och vinner Champions league och vi bad dem att skicka sina autografer till oss. Vi tror att de kommer göra det, eftersom prästen hade så bra kontakter. Annars så ringer vi! säger Sandra Stizzoli Strömquist.

Kuriosa i sammanhanget: Staden Terrassa, där örebroarna bodde, är mittfältsstjärnan Xavi Hernández födelseort. Där fick de träffa hans mentor, som hade en sparad autograf från Xavi att ge bort.

Leo Messi.
Xavi Hernández.
Carles Puyol.

Mer läsning

Annons