Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De unga mår bra

De flesta ungdomar i länet tycker att de mår bra eller till och med mycket bra. Men flickor mår sämre än pojkar. Det visar undersökningen ”Liv och hälsa Ung 2011”.

Annons

Mellan 78 och 92 procent, beroende på kön och skolår, anser att de mår mycket bra eller bra. De flesta ser också ljust på framtiden. 62 procent av flickorna i årskurs två på gymnasiet uppger att de ofta eller alltid under de tre senaste månaderna varit stressade i jämförelse med 25 procent av pojkarna i samma ålder.

Sover oroligtFlickorna upplever också värk, känner sig nedstämda och sover oroligt i mycket högre utsträckning än pojkarna. När NA tittar in på Thoren Business School och träffar fyra tjejer på samprogrammet så håller de med om att livet är ganska stressigt. Men absolut inte så att de mår dåligt. De pluggar hårt, jobbar extra på helger och kvällar och några av dem håller på och tar körkort.

Är i bästa åldern– Samtidigt är vi i bästa åldern, det var jobbigare i nian när man pluggade för att komma in på gymnasiet. Då kunde man verkligen vara deppig och må dåligt ibland, säger Sofia Zivkovic och får medhåll av sina kompisar och klasskamrater Isabelle Hedberg, Paula Rosén och Emma Westlund.

– Det är en annan stress nu. Visst känns det jobbigt att hinna med allt, lite prestationsångest har man ju, säger Emma Westlund.

– Nu pluggar man för framtiden och för ett eget ansvar, säger Paula.

Skolket har minskatUndersökningen visar att skolket har minskat och skoltrivseln har ökat. Det är verkligen något som tjejerna håller med om.

– Vi trivs så himla bra på skolan och har jättebra lärare. Det känns att lärarna ser oss och bryr sig, säger Isabelle.

– Ja, lärarna spelar stor roll. Ibland känns det som man pratar om allt med dem, säger Emma.

Flickor röker mestNär det gäller rökning och snusning så visar undersökningen att fler tjejer än killar röker dagligen. 16 procent av flickorna i tvåan på gymnasiet mot elva av pojkarna. Men att fler pojkar än flickor snusar dagligen, 16 procent pojkar mot två procent flickor.

”Snus är äckligt”Emma, Paula, Isabelle och Sofia tycker att snus är äckligt och att rökning är dåligt men säger att nästan alla, både tjejer och killar, röker när de är på krogen.

– Ska man röka på skolan så får man gå en bit bort, inte stå direkt utan

för ytterdörren, och det är inte så många som gör det.

Varför tror ni att så många röker när de är på krogen?– Vet inte, alla gör det bara, säger Emma.

Mer läsning

Annons