Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement man tilläts irra runt i flera timmar

Elisabeth Kjäll slog larm till socialjouren. Den demente gamle mannen behövde hjälp att hitta hem. Men socialjouren kom inte och mannen fortsatte irra i timmar.

Annons

I fredags kväll klockan 17.30 var Elisabeth Kjäll på väg hem från sitt arbete. På Järnvägsgatan i höjd med polishuset ser hon en gammal man som verkar bortkommen.

– Han var liten och smal och hade mjukisbyxor på sig. Utanför byxorna hängde en kateterslang och en urinpåse kopplad till den. Den där påsen slängde mot vaden, berättar Elisabeth.

Förvirrad

Hon stannade och frågade om hon kunde hjälpa till. Det visade sig att mannen var i 70-årsåldern och förvirrad. I sin hand höll han bland annat ett bankomatkort. Elisabeth saknade pengar, annars hade hon betalt en taxi hem för mannens räkning. Även mannen saknade pengar, och det gick inte att ta ut några pengar från mannens konto heller. Han hade nämligen fel kod till sitt kort.

– Han var så utsatt där han gick med den där slangen och påsen hängande utanför byxan. Jag ringde till kommunen för att få hjälp, säger Elisabeth.

Stenkast bort

Hon hamnade hos kommunens socialjour som håller till i polishuset. Med andra ord var lokalen med socialjouren bara ett stenkast bort från platsen där Elisabeth stod med den gamle mannen.

– De sa att jag kunde lämna honom där. Så här i efterhand ångrar jag att jag litade på beskedet och cyklade hem, men jag trodde verkligen att de skulle komma och hämta honom, säger Elisabeth.

Läser na.se

Vid 22-tiden på kvällen tittar Elisabeth på internet. På nyhetssajten na.se ser hon att mannen fortfarande är efterlyst. Då ringer hon polisen direkt.

– Under tiden jag talade med polisen fick de beskedet att mannen var tillrätta. Det var en hemtjänstpatrull som hittat honom i Baronbackarna där han bor.

Elisabeth är kritisk till vad som skedde. Hon har svårt att förstå att varken socialtjänsten eller polisen kunde ta hand om mannen och föra honom i trygghet till sitt hem.

– Nu fick han irra runt i flera timmar, säger hon.

Fotnot: För att läsa Socialjourens svar, klicka här eller på länken till höger.

Mer läsning

Annons