Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration mot bombningar

Ett drygt hundratal kurder i Örebro demonstrerade i går eftermiddag mot Turkiets flygbombningar på torsdagsmorgonen av en kurdisk by i östra Turkiet som krävde omkring 35 liv.

Annons
Protester mot våldet. Ett drygt hundratal kurder i Örebro demonstrerade mot Turkiets flygbombningar på torsdagsmorgonen av kurdiska områden i sydöstra Turkiet. Många kurder känner sig övergivna av både massmedia och västländerna och menar att deras situation i Turkiet ofta glöms bort.

– Men det är inte bara den senaste flygbombningen vi demonstrerar mot. Utan vi vill fästa omvärldens uppmärksamhet på kurdernas situation över huvud taget i Turkiet, sa Zozan Baransson, en av arrangörerna av demonstrationen.

– Och vi vill särskilt uppmärksamma att det är väldigt många barn som blir offer för våldshandlingarna från den turkiska krigsmakten. Bara i den senaste attacken var det många barn som dog. Även många kvinnor faller offer för våldet.

– Sedan 2009 har Turkiet bedrivit en politik, som vi kallar för arresteringspolitik, mot politiskt verksamma kurder i landet. Tusentals kurdiska politiker, journalister och intellektuella har arresterats de senaste åren.

– Och nästan 7 000 personer har gripits och väntar på rättegångar för att ha skrivit texter på kurdiska eller blivit medlemmar i ett prokurdiskt parti eller i en fredsorganisation.

På många av flaggorna i demonstrationståget fanns porträtt på den livstidsdömde PKK-ledaren Abdullah Öcalan, av den turkiska staten stämplad som terrorist.

– Men det stämmer inte, menade Ridvan Altun. PKK är ett resultat av det våld som Turkiet skapar.

Rent allmänt känner sig många kurder övergivna och bortglömda av framför allt västländerna och massmedia. Många känner också att kurderna har blivit en bricka i ett politiskt spel mellan EU och Turkiet. De menar också att EU borde trycka på Turkiet mycket hårdare när det gäller frågor om mänskliga rättigheter.

– Varje dag kan vi läsa om vad som händer i Afghanistan, i Irak, i forna Jugoslavien och Tjetjenien för att bara ta några exempel. Men det går inte att läsa speciellt mycket om vad som händer med kurderna i Turkiet.

För Zozan Baransson är inte det allra viktigaste att kurderna, som brukar kallas världens största folkslag utan eget land, får ett eget, självständigt land.

– Det viktigaste just nu är att våldet stoppas och att kurderna får leva med sina traditioner och med sitt eget språk.

Barn offer. – Det är väldigt många barn som blir offer för våldshandlingarna från den turkiska krigsmakten, sa Zozan Baransson i sitt tal på Stortorget.
Kurder demonstrerar mot Turkiet som bombar dem i kurdistan

Mer läsning

Annons