Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att förändrakillars macho-beteende

Det är dags att börja förändra killarnas beteende – tjejer ska inte behöva ta ansvar för deras våld. Det tycker unga tjejer på sajten Tjejjouren.se.

Annons

På sajten fick besökarna rösta på vilken fråga som var viktigast för unga tjejer att kämpa för på internationella kvinnodagen.

Sakfrågan som fick flest röster var ”Ansvaret ska läggas på förövarna – inte de utsatta”.

– Jag tror att unga tjejer är trötta på att de själva blir beskyllda för att ha orsakat våldtäkterna. Tjejerna vill kunna klä sig som de vill och slippa tänka på var och när de kan gå ut på stan, säger Helena Hasslert, ordförande för Örebro Tjejjour.

Måste förklara sigI sitt arbete på jouren pratar hon ibland med tjejer som har råkat ut för våldtäkter eller överfall på stan.

Tjejerna känner nästan alltid att de måste förklara sig: De känner ett behov av att betona det motstånd de gjorde, till exempel att de skrek så mycket de kunde.

– Det är ett sätt att försöka friskriva sig från ansvar. För annars läggs mycket ansvar på tjejen. Vad hade hon för kläder, varför var hon ute sent, hade hon druckit alkohol? Varför gick hon ut fast hon visste att det gick en våldtäktsman lös i staden? säger Helena Hasslert.

Hon önskar att diskussionerna i fikarummen och i medierna i stället handlade om killarna och männen. Varför blir någon en våldtäktsman?

Middagsbordet– Vad kan vi som samhälle göra för att en ettårig liten pojke inte ska växa upp till en våldtäktsman? Det handlar om vilken syn vi har på män och kvinnor.

Hon tror att ett sätt är att prata med barnen kring middagsbordet.

Att ta upp ämnen som värderingar och respekt. Kvinnor och män är värda lika mycket.

MachokulturHon tycker också att man ska jobba med unga killar och ifrågasätta en machokultur där det kvinnliga ses som mindre värt.

– Jag tror att man måste prata mer om känslor i skolan. Det finns starka normer som styr hur både killar och tjejer beter sig i grupp. Som kille ska man vara macho, till exempel. Alla personer mår inte alltid bra av det, men de vågar inte ta upp och prata om det, säger Helena Hasslert.

Omröstningen och jouren

Besökarna på Tjejjouren.se röstade under februari månad på vilken fråga de tyckte var viktigast att kämpa för på internationella kvinnodagen.

Det fanns sju olika alternativ. Vann gjorde ”Ansvaret ska läggas på förövarna – inte de utsatta”, som fick 28 procent av 756 röster.

Exempel på andra alternativ att rösta på var ”Fler slags tjejer på bilder i media, reklam och på tv” och ”Sex – bara om båda vill”.

Tjejjouren.se samlar runt 60 tjejjourer i hela landet. Dit kan tjejer vända sig för att chatta, mejla eller prata om allt från frågor om kroppen till relationsproblem, missbruk eller våld. Jourtjejerna som svarar jobbar ideellt.

Mer läsning

Annons