Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är god ordning i köken

Barn på skolor och förskolor samt äldre inom äldreomsorgen kan äta sin mat utan problem. En livsmedelskontroll visar att tillagningsköken har en god ordning med få avvikelser.

Annons

Det är kommunens livsmedelsenhet som har gjort en tillsyn av tillagningskök till förskolor, skolor och äldreomsorg. Det har gjorts totalt 127 inspektioner.

– Det har varit över lag väldigt bra. Vi har inte stängt något kök eller lagt något förbud mot att laga mat, säger Helena Aronsson, chef för kommunens livsmedelsenhet.

Inspektionerna har gjorts på såväl kommunala som privata tillagningskök.

– Vi ser ingen skillnad mellan privata och kommunala kök, säger Helena Aronsson.

Det hittades dock en del mindre avvikelser vid 67 av inspektionerna.

– Men 60 av verksamheterna hade ingen avvikelse alls, och det är en rätt bra siffra, säger Helena Aronsson.

FaroanalysenFlest avvikelser, 48 stycken, rörde den så kallade faroanalysen. Det är ett papper där man ska redovisa varje steg i verksamheten, vilka kemiska, fysiska och bakteriella risker det finns vid varje steg och hur de kan förebyggas.

– Vi har haft en dialog med kostcheferna om det, säger Helena Aronsson.

Den nästa vanligaste var dåligt underhåll, vilket det var i 26 fall. Det kan vara att det finns flagande färg, rost på inredningen eller sprucket golv.

– Det beror på var det är placerat. Är det direkt över köket där du står och hackar sallad kan du få det i maten. Då går vi vidare med ett föreläggande, vilket vi gjort i ett eller två fall, säger Helena Aronsson.

Mer läsning

Annons