Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är inte som en svensk jul"

 – Att köpa leksaker till barnen är inte så viktigt under ramadan. Det viktigaste är själva fastan och maten, säger Ansam Alhassan, som bor i Örebro. Hon och hennes familj är några av de många svenska muslimer som i dag inleder sin årliga fasta.

Annons
Ansam och Ahmed Alhassan förbereder högtidsmaten till Ramadan. Den äts efter att solen har gått ner.

Ballonger, tivolin och välstädade gator. Så firas ramadan i staden Basra i södra Irak. Folk ler och önskar varandra fortsatt god ramadan. I Sverige finns knappt något spår av månaden då praktiserande muslimer varken får äta eller dricka så länge solen är uppe.

Men det är ingenting Ansam Alhassan bryr sig om.

– Man tänker inte på det, säger hon.

Pussar och godisUnder ramadan är det viktigt att barnen visar tacksamhet för de äldre, pussar dem på kinden och är extra artiga. Det är också viktigt att ge mat till de fattiga.

Under festen, id al-fitr, får barnen presenter. Oftast pengar, dadlar och godis.

– Det händer att barnen får leksaker, men inga dyra. Det är inte som när ni firar jul. Gatorna och husen pyntas först en vecka innan ramadan, säger Ansams mamma Sharifa Alduhan.

Pengar till karusellerAli Alganas, Ansams bror, nickar.

– I Irak ger man kanske 50 till 100 kronor i present till barnen. Så att de kan betala själva när de åker karuseller i stan. Men i Sverige får de mer pengar eftersom Liseberg är dyrt, cirka 500 kronor får de nu, skrattar han.

Ahmed Alhassan betonar att det inte är leksakerna som står i fokus. Det är maten, gemenskapen och religionen.

– Vi skojar mycket med varandra också. Många verkar tro att vi är gravallvarliga och aldrig ler under ramadan, säger Najim Alganas, som är Ansams bror.

Äter på kvällenVi sitter hemma i familjens lägenhet i bostadsområdet Vivalla. Ett par timmar under förmiddagen har Ansam förberett mat inför fastan. Saffransgult ris, baklava (en söt bakelse), kyckling, vindolmar, grönsaksröror och te med torkade citroner står på bordet. Varje dag då solen går ner bryts fastan. Då äts det. Oftast börjar man med att äta dadlar och mjölk, eftersom det är snällt mot magen. Sedan hugger man in på den hemlagade maten.

Hoppar in ramadan. Barnen Nora Al-Kanaan, Somaja Alganas och Fatima Alganas får oftast pengar eller godis när ramaban är över. För pengarna åker ge gärna karusell.

Fastemånaden Ramadan

Ramadan är den nionde månaden under det muslimska året. I år börjar ramadan omkring tio dagar in i augusti enligt kristen tideräkning.

Under ramadan är det extra mycket aktiviteter i moskéer, med lektioner och föreläsningar samt ett utökat antal böner med till exempel en speciell kvällsbön. Alla kapitel i Koranen läses under ramadan.

Under fastemånaden får en muslim inte äta, dricka, röka eller ha sex så länge dagsljus råder.

Barn är undantagna från fastan. När de kommer i puberteten förväntas de delta.

Gravida, ammande mödrar, gamla eller sjuka är undantagna från fastan. De kan i stället ge allmosor.

Fastan bryts med en tre dagar lång fest, id al-fitr.

Källa: TT

Mer läsning

Annons