Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det blir bara värre och värre"

De enorma vattenmängderna fortsätter att öka i det översvämningsdrabbade Thailand.
Och i vattnet finns krokodiler.
– Det är kaotiskt, säger Örebroprofilen Tony Westman, som befinner sig öster om Bangkok.

Annons

Det har varit ovanligt kraftiga monsunregn sedan augusti, och uppskattningsvis halva Thailand är under vatten. Över 350 personer har dött och enligt olika uppgifter är de materiella skadorna större än efter tsunamikatastrofen 2004.

Över 2,3 miljoner har förlorat sina hem, ägodelar eller drabbats på annat sätt.

Nu hotas också huvudstaden Bangkok. Flera distrikt har redan drabbats och invånarna har blivit uppmanade att förbereda sig inför en kraftig översvämning.

"Träd föll"Örebro Volleys gamle mästartränare Tony Westman är i Bangkok, precis utanför det översvämmade området, för en utbildningskurs, då han jobbar som instruktör för det internationella volleybollförbundet. När NA når Tony så har precis en storm dragit fram.

– Det är kaotiskt. Det kändes som att världen skulle gå under. Träd föll och butiker blev demolerade. Det låg träd längs vägarna när vi gick till hotellet. Men det var bara en lokal storm. Det är inte bara vattnet, det kommer ju stormar också emellanåt. Och det är krokodiler i vattnet, de har rymt från de olika parkerna säger han.

För 12 dagar sedan kom han till Bangkok. Men de stigande vattenmassorna har gjort att han har fått förflytta sig.

– För några dagar sedan flyttade vi från ett hotell som ligger norrut. Där är vattennivån nu en och en halv meter. Vattnet går ju från norr till söder, via centrala Bangkok. Jag ska åka hem på torsdag kväll, jag har pratat med generalsekreteraren i förbundet om att bli flyttad till ett hotell som ligger närmare flygplatsen, så att jag verkligen kommer hem.

Hur upplever du situationen?– Det blir bara värre och värre. Vattenmassorna ökar fortfarande. De säger att det kommer ta minst sex veckor innan allt vatten gått igenom. Det är så mycket vatten att man inte kan förstå. I centrum är det inte så översvämmat, där är det också mycket betongbyggnader. Men i kanalområdet, där det kommer svämma över, där är det mycket trähus, säger Tony Westman och fortsätter:

– Strömmen slås av och på hela tiden. Så även fast jag bor på sjätte våningen är jag väldigt restriktiv när det gäller att använda hissen.

Vilken information får ni från myndigheterna?– Tidigare kom det ganska mycket information, men nu säger de inte så mycket. Det verkar som om de vill släppa igenom vattnet ut i havet, via de mindre ekonomiskt sårbara områdena. Folk blir mer och mer kritiska till hur det har skötts.

Hur upplever du att folket tacklar det här?– De har sagt att för 25 år sedan var det rekordnivåer, men det här har slagit alla tänkbara rekord. För några månader sedan såg de uppe i bergen att det var översvämmat, så de har vetat om det ett tag. Men alla är vänliga och hjälper till.

Åkte hem och tillbaka igenPå den kurs som Tony Westman är instruktör finns 35 volleybollcoacher. Och trots alla översvämningar har många bara åkt hem och vänt.

– Minst hälften har varit hemma i en eller två omgångar. I Sverige hade det ju varit en fullständig katastrof. Men här är det bara som att de åker hem och räddar sitt hus och konstaterar ”vattnet är bara på en och en halv meter, jag har flyttat upp fru och barn till den andra våningen, så de klarar sig” och sedan tillbaka till en kurs som egentligen inte betyder någonting – det är helt sjukt. Men jag har all respekt för det. I Sverige hade inte en jävel kommit tillbaka till kursen.

Men snart väntas vattenmassorna nå till stället där Tony Westman är. Han vill inte vara kvar och bevittna det.

– Jag hoppas verkligen att jag kommer härifrån i tid. Jag vill inte sitta här om en vecka och säga att jag fick rätt.

Tony Westman, tidigare guldtränare för Örebro Volley.

Översvämningarna i Thailand

Mer läsning

Annons