Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 "Det går inte att frysa bort bakterierna"

– Vi står i början av en hundraårsförändring.
Så säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare i länet, om nyheten att det finns multiresistenta tarmbakterier i Hemfjärden i Hjälmaren.

Annons

Läs chatten här.

Upptäckten i Hemfjärden är en signal om framtiden.

– Multiresistenta bakterier kommer att spridas och finnas i stort sett överallt. Vi kanske kan bromsa dem. Men inte stoppa dem.

Våra liv kommer att påverkas av dem.

– Framtidsperspektivet är att vi får allt fler bakterier som vi inte kan bota med antibiotika, säger Hans Fredlund.

Han tänker att utvecklingen kan ta hundra år. Om vi har tur kanske det dröjer längre.

– Men samtidigt går vi hundra år tillbaka, till tiden innan antibiotikan upptäcktes. Antibiotikaresistensen är det som oroar, om svårt sjuka personer inte kan få hjälp av antibiotika är det allvarligt.

NA kunde i går, tisdag, avslöja att det finns multiresistenta tarmbakterier i Hemfjärden. De analyseras i ett projekt som leds av Jana Jass, docent vid Örebro universitet. Hans Fredlund blev inte helt förvånad över nyheten.

– Fler och fler människor, boskap, fåglar och andra djur bär på dem. De spolas ut i avloppen. Det är inte underligt att de till slut sprids i naturen.

– Men det är alltid allvarligt att höra att de finns på ännu en plats. Multiresistenta bakterier är alltid ett allvarligt problem.

Ännu är okänt vad som är orsaken till förekomsten i Hemfjärden. Fåglar kan ha fört dem med sig, kanske långt bort ifrån. Då är spridningen näst intill omöjlig att begränsa. Bakterierna kan också komma från boskap i närmiljön. Eller avlopp,

– Om det är fåglar kan spridningen enkelt fortsätta till många vatten i vårt område, säger Hans Fredlund.

– Jag skulle gärna se en provtagning om det finns multiresistenta bakterier i Tysslingen, där alla svanar samlas.

Det är omöjligt att hejda smittspridningen över jordklotet, anser han. Fåglarnas flytt är en orsak. Men absolut inte den enda.

– Även människor reser mycket numera, vi kan också bli bärare av multiresistenta tarmbakterier som sedan sprids i samhället.

– En tredjedel av alla som kommer hem från Thailand bär på multiresistenta tarmbakterier, visade en undersökning, berättar Hans Fredlund.

– Långt ifrån alla blir sjuka av dem, man kan bära dem i många månader utan att veta om det. Och sprida dem vidare.

Matvaror sprider också multiresistenta bakterier, berättar Hans Fredlund.

– Vi ser en ökning av multiresistenta bakterier i samhället, av den typ som vi får med oss på resor. Men det skapar inte stor oro.

Nu ska det inte heller bli stor oro för multiresistenta bakterier i Hemfjärden, hävdar han. Och säger som forskaren Jana Jass:

– De kan ha funnits i Hemfjärden länge utan att ha ställt till med problem.

– Jag ser mer anledning till oro i framtiden, säger Hans Fredlund.

Klicka här för att komma till chatten.

Mer läsning

Annons