Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns bedrövligt"

Ewy Ran ringde polisen när hon hörde hur ungdomarna förde ett himla liv vid grillplatsen.
Men någon polisbil dök aldrig upp - och morgonen därpå var området kring motionscentralen rejält vandaliserat.
– Jag blir väldigt besviken, säger hon.
– Vi var tvungna att prioritera andra saker, säger polisens vakthavande befäl Jan Matérne.

Annons

Vid midnatt noterade Ewy Ran ett gäng ungdomar som festade på andra sidan vägen vid grillplatsen intill brukshundklubben.

– Det var ett jäkla liv. De gapade och skrek. Jag tänkte ”snart kommer de börja sabotera”. Det var väldigt höga lågor också.

Ungdomarna lugnade inte ner sig. Istället förvärrades det hela. Vid 2-tiden på natten fick Ewy nog och ringde polisen.

– De tackade för att jag ringde och sa att de skulle skicka en bil. De fick samtidigt mitt telefonnummer.

Ewy gick till korsningen och väntade – och väntade. Men någon polisbil dök aldrig upp.

– Jag stod där med en kamrat i säkert en och en halv timme, till halvfyratiden på morgonen. 

Ungefär vid den tiden lämnade ungdomarna platsen.

På lördagsmorgonen möttes arrangörerna till ”Jogga jorden runt” av en mycket tråkig syn. Området kring motionscentralen vid Karlslundsspåret var rejält vandaliserat: Tältstaden var sönderslagen, likaså stolar och bord. Skyltar och anslagstavlor hade rivits ner.

– Jag blir väldigt besviken över att polisen inte dök upp under natten. Det hade kanske räckt med att de hade visat upp sig i fem minuter och sagt till ungdomarna att dämpa sig lite. En polis är ju trots allt en polis. Det känns bedrövligt, med tanke på föreningarna som drabbades.

Polisens vakthavande befäl Jan Matérne bekräftar att Ewy Ran ringde till polisen vid tvåtiden under fredagsnatten – men att man inte skickade någon bil.

– Det var alldeles för mycket att göra då. Vi hade helt enkelt inga lediga resurser. Vi var tvungna att prioritera andra saker.

Jan Matérne menar att Ewy Ran kanske borde ha ringt en gång till, och att man inte fick in fler samtal från andra personer om de festande ungdomarna.

– Folk ringer till oss för allt möjligt. Det kan handla om att någon blivit omkörd på motorvägen i alldeles för hög hastighet. Vi måste hela tiden göra bedömningar och prioriteringar.

Om det skulle vara ungdomarna som ligger bakom vandaliseringen så tycker Jan Matérne att det självklart är mycket tråkigt att det fick de konsekvenserna.

Mer läsning

Annons