Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det vore tjänstefel att förvandla det till ett industriområde"

Det finns planer för nya bostäder i närheten av Södra Vattentornet.

Annons

– Detta området ligger så centralt att det vore tjänstefel att förvandla det till ett industriområde. För att en stadsdel ska utvecklas behövs det människor på alla tider av dygnet, det vill säga både bostäder och kontor. Det är en förutsättning för att restauranger och handel ska unna överleva och på så sätt ge området mervärden. Men i det här projektet finns bara planer på kontor, säger Jacob Strömberg.

Inger Sundström är stadsbyggnadschef på Örebro kommun:

– Det är så roligt att Mätcenters bygge vid Södra Vattentornet är igång. Glädjande också att så stor hänsyn kunnat tas i projektet till den kulturhistorist värdefulla miljön. Det är en viktig, men också grannlaga, uppgift att Södra Vattentornsområdet får ett fint sammanhang med city.

Hon berättar att i kommunens översiktsplan, antagen av kommunfullmäktige i mars i år, finns stöd för blandad verksamhet med bostäder och kontor.

– En detaljplan måste upprättas innan konkreta byggnationer kan komma igång. I detaljplanen behöver många frågor tas omhand, inte minst, när det gäller bostäder, buller från stora flöden av tåg och bilar i närheten.

– Vi ska inte glömma att även byggnader kan vara bra bullerskydd. Örebro har många styrkor, unikt är vår stads nära koppling till många gröna områden och stråk. Gustavsvik och Karlsdal i detta citynära läge är i översiktplanen utpekat utvecklingsområde för fritid, rekreation och idrott, säger Inger Sundström.

Anders Erkman

019- 15 51 89

[email protected]

Mer läsning

Annons