Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktörens tv-köp- fusk med skatten

En företagare i Örebro lät firman köpa en exklusiv tv till fritidshuset på Västkusten. Han fick butiken att skriva att köpet avsåg ”nätverksutrustning” till hans bolag, men det hela avslöjades vid en skatterevision.

Annons

Vid revisionen mot mannens bolag påträffades en faktura på inköp av en tv och högtalare av märket Bang Olufsen. Det är dyra pjäser. Det kostade 160 000 kronor.

Köpet finansierades via ett avtal med ett finansbolag. Men där skrevs det att köpet avsåg ”nätverksutrustning” till örebroarens bolag. Betalningen skulle ske med 4 000 kronor i månaden plus moms i tre år.

Skatteverket begärde fram fraktsedeln hos butiken och där framgick att det gällde en tv och högtalare och att varorna levererats till direktörens privata adress på västkusten.

Medgav privat inköpDe begav sig sedan till örebroarens företag för att titta på de inköpta varorna. Företagaren medgav då att de fanns i hans privata sommarbostad och att inköpen gjorts privat.

Han har också erkänt ”försvårande av skattekont-roll” och accepterat ett strafföreläggande av åklagaren på 50 dagsböter. I samma veva godtog han också ett strafföreläggande på 40 dagsböter för rattfylleri.

Kontentan av skatterevisionen blev tämligen dyr för Örebroföretagaren. Hans personliga skatt höjs med drygt 50 000 kronor inklusive straffskatt på 40 procent.

Bolaget påförs arbetsgivaravgifter och nekas momsavdrag för tv-köpet.

Mer läsning

Annons