Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Hur ska äldrevården bli bättre?

Det behövs fler specialister i geriatrik, visade en rapport redan 2011. Britt-Marie Hennerdal, chef för geriatriska kliniken på USÖ, är dock optimist inför framtiden.

Annons

För tre år sedan slog Socialstyrelsen larm om stora kompetensbrister i geriatrik och gerontologi. Det är också en fråga som oroar många.

– Geriatrikerna måste bli fler så att vi kan täcka hela vårdkedjan, säger Gösta Bucht, professor emeritus i geriatrik, som nyligen uppmärksammade detta som talesperson för SPF.

Varför är det så viktigt?

– Det blir det här stuprörstänkandet i sjukvården annars. Vid akut sjukdom hos äldre hamnar de på en vårdavdelning där man oftast bara kan klara av ett eller två av problemen. Då blir det en förlängning av vården och i värsta fall en missbehandling, säger han.

Visst behöver vi fler med geriatrisk specialistkompetens, konstaterar Britt-Marie Hennerdal.

Rekryteringen i dag är inte helt lätt , men hon är ändå optimist.

– Jag tycker att vi har framtiden för oss eftersom det över landet finns en framtidstro som är rätt påtaglig. Framför allt i Stockholm, där är det ganska gott om geriatriker, och sådana som är under utbildning. Jag förväntar mig en smittoeffekt från det, säger hon.

Diskutera framtiden för äldrevården genom att kommentera artikeln.

Mer läsning

Annons