Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Örebro satsar på solenergi

Investeringar på nästan 26 miljoner kronor kan ge kommunen 2 GWh solel redan nästa år.
– Det ska bli kul att trycka på så det händer lite mer, säger Björn Sundin (S).

Annons
Sommaren blev så bra att Tomas Ekström tror att solpanelerna på taket till och med kommer leverera mer el än beräknat. Några negativa reaktioner från folk som går förbi har han inte heller fått.

Målet för Örebro kommun är att bli självförsörjande på förnyelsebar energi år 2020. Nu ska politikerna bestämma sig för vilken roll solkraften ska spela. Ett särskilt solprojekt har pågått senaste året, och nu finns en rad förslag för hur produktionen av solel ska öka, både bland privatpersoner och i kommunens regi.

Björn Sundin, ordförande för programnämnd samhällsbyggnad, är positiv.

– Det här är jättespännande, här ligger Örebro i framkant, säger han.

En liten del av projektet är solkartan på kommunens hemsida, där örebroare kan gå in och räkna ut hur mycket de själva skulle spara på ett solenergisystem. Men det har också visat sig att många privatpersoner upplever själva bygglovsprocessen som ett större hinder än teknik och ekonomi.

– Vi visste att det var ett hinder, men inte att det var så utbrett. Det är en nöt att knäcka, att ta hänsyn till både miljön och varsamhetskrav, säger Niklas Jakobsson, klimatstrateg på Örebro kommun.

En tanke är att ändra detaljplaner så att det helt enkelt inte behövs bygglov för solpaneler.

– Det skulle förstås bara gälla områden där det inte råder särskilda varsamhetskrav, säger Niklas Jakobsson.

I dag handlar det alltså främst om solel, inte solvärme.

– Tekniken har blivit mer lönsam när kostnaderna för paneler halverats de senaste två åren. El är också mer värt i pengar och för miljön.

Örebro kommun har förstås tittat på sina egna tak, som rent teoretiskt skulle kunna generera 65 GWh solel och täcka halva årets energiförbrukning. Men redan 2 GWh under nästa år är ett ambitiöst mål, där 25,7 miljoner kronor behöver avsättas.

– Vi får sätta mål och försöka få upp takten, men det krävs stora investeringar, konstaterar Niklas Jakobsson.

Klubbar politikerna igenom investeringen så ska bolagen Örebroporten, Futurum och Öbo producera 0,9 GWh nästa år, och KumBro Utveckling AB anlägga en solcellspark som ger ytterligare 1,1 GWh.

Om den kommunala organisationen lyckas bli självförsörjande på förnyelsebar el år 2020, vilket är planen, då beräknas 110 GWh komma från vindkraft och 5 GWh från solenergi.

– På längre sikt kommer solelen nog att bli mer betydande. Men vindkraft levererar mest el på vintern, solkraft mest på sommaren, så det är bra att inte lägga alla ägg i samma korg, säger Niklas Jakobsson.

Vad tycker du om att Örebro kommun satsar på solenergi? Diskutera och skriv din kommentar här nedan!

Mer läsning

Annons