Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dövsverige tar strid mot flytt

Flytten av förskolan Kattungen har väckt reaktioner i hela Dövsverige. – Vi anser att beslutet ska återtas, säger Hanna Sejlitz från Sveriges Dövas riksförbund.

Annons
Föräldramöte. Pernilla Lindroth, Susanne Andersson och Monika Andersson var några av de föräldrar som möttes i måndags för att diskutera framtiden. Bland annat pratade man om att öppna upp en                      egen förskola. Foto: Filip Erlind

Örebro. Det var i mars som föräldrar med barn på den teckenspråkiga förskolan Kattungen fick reda på beslutet. Att verksamheten, som i dag ligger i anslutning till Birgittaskolan på öster, var i behov av bättre lokaler var känt sen tidigare. Men att de nya lokalerna skulle komma att ligga i Lillån, på Klöverängens förskola, kom som en överraskning för många.

Upprörda röster började höras, inte bara lokalt, utan även från förbund som Sveriges Dövas riksförbund (SDR) och Hörselskadades riksförbund (HRF).

Men vad är det då egentligen föräldrarna och förbunden motsätter sig? Lokalerna i Klöverängen är mer ändamålsenliga och de döva och hörselskadade barnen kommer att ha fler barn runt omkring sig.

– Vi motsätter oss flytten på det sätt den är organiserad och planerad. Det finns stora brister i konsekvensanalyser och riskbedömningar när det gäller att säkerställa förskolans profil och möjlighet att erbjuda flerspråkighet med teckenspråk som grund, säger Hanna Sejlitz, förbundsordförande SDR.

På Klöverängen går även hörande barn och pedagoger och SDR menar att konsekvensen kan bli att den teckenspråket blir lidande.

– De döva och hörselskadade barnen får en miljö med dagliga språkliga hinder där de inte är fullt delaktiga, säger Hanna Sejlitz.

Faktumet att beslutet togs på tjänstemannanivå, och inte politiskt, har diskuterats flitigt.

– Sättet som flytten har beslutats och planerats går emot de ambitioner Örebro har att vara Europas teckenspråkshuvudstad. Vi anser att beslutet ska återtas, säger Hanna Sejlitz.

Att beslutet borde ha tagits politiskt håller även en del av politikerna i förskolenämnden med om.

– Det är inte säkert att vi hade fattat ett annat beslut, men man borde ha lyft det politiskt. Man borde ha förutsatt att det skulle skapa frågetecken, säger Ulrica Solver-Gustavsson (FP), andre vice ordförande i förskolenämnden.

– Jag kan hålla med om att vi fick informationen väl sent i processen. Formellt har det inte begåtts något fel, att beslut tas på delegation är inget märkvärdigt. Men med blicken i backspegeln borde man kanske förutsett att flytten skulle väcka reaktioner och oro, säger Marie Magnusson (KD), ordförande i förskolenämnden.

Flytten kommer dock att genomföras, trots kritiken.

– Men det är otroligt viktigt för oss att följa upp det här. Rent generellt är det oerhört viktigt att ha en dialog kring sådana här beslut, säger Marie Magnusson.

Läs även:

Anhöriga demonstrerar utanför rådhuset.

Mot flytt. I början av juni hölls en manifestation mot flytten. I dag demonstreras det igen. Arkivfoto: Daniel Patiño Flor
De döva och hörselskadade barnen får en miljö med dagliga språkliga hinder där de inte är fullt delaktiga. Hanna Sejlitz

Mer läsning

Annons