Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogförsäljning kring Krämaren

Tre ungdomar misshandlades grovt på Krämaren i måndags. Nu misstänker polisen även att drogförsäljning sker runt gallerian.
– Det är absolut ingen bra miljö att vistas i för unga personer om det sker drogförsäljning, säger Annika Haaster, chef vid polisområde Örebro.

Annons

Efter oroligheterna, som enligt polisen ska ha pågått under den senaste månaden, stämde polisen tillsammans med kommun och fastighetsägare möte om problemen runt gallerian under torsdagen.

– Vi har en samsyn på det här. Det är inget jätteproblem, men det är ett problem som har uppkommit den sista månaden, säger Annika Haaster.

Vad beror det på, tror ni?

– Det är centralt, mitt i Örebro och öppet för allmänheten ända till sent på kvällen tills affären stänger. Då samlas folk där, speciellt unga personer, killar och tjejer. Oftast är det fel ungdomar eller fel individer som samlas där för att de inte har någon annanstans att vara.

Polisen har också fått tips om att det förekommer drogförsäljning runt gallerian.

– Vi har fått tips om att det sker drogförsäljning och kommer att titta närmare på det. Det är absolut ingen bra miljö om det är drogförsäljning och sedan ungar som är neråt 13, 14 år. Det är inte alls bra, säger Annika Haaster.

– Om vi träffar ungdomar i den åldern i den här miljön och ser att det inte är lämpligt, då ringer vi till föräldrarna och säger att din son eller dotter vistas i en miljö som inte är okej och vi ser att det finns droger här.

Örebropolisen kommer nu tillsammans med socialtjänsten att utreda om det finns ungdomar som behöver särskilt stöd.

– Vi kommer tillsammans att titta på om det finns specifika ungdomar som vi känner ligger i farozonen.

Fastighetsägare och affärsidkare kommer också att se över om det finns möjlighet att göra miljön i gallerian tryggare.

Polisen tror att det kommer lugna sig runt Krämaren ju varmare det blir utomhus.

– Vi tror väl att det är ett övergående problem just inne i Krämaren, men själva problemen flyttar sig nog någon annanstans utomhus nu när det blir varmare, säger Annika Haaster.

Åklagare Magnus Oscarsson leder förundersökningen om den misstänkta grova misshandeln på måndagskvällen.

Av de två gripna, en 20-årig man och en 15-årig pojke, anhölls den äldre men släpptes under onsdagen. 15-åringen har hörts av polis. Båda är fortsatt misstänkta för grov misshandel och utredningen fortsätter.

– De har gjort vissa medgivanden, säger Magnus Oscarsson.

Åklagaren konstaterar också att det har varit stökigt kring Krämaren den senaste tiden.

– Jag vet att det händer misshandlar och andra typer av brott som kan lokaliseras till Krämaren, det är välkänt, men vad det beror på vet jag inte.

– Det verkar vara en samlingsplats för ungdomar.

Mer läsning

Annons