Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever föll från 17 meter - läraren döms

Två elever skadades svårt när en skylift välte på Kvinnerstaskolan hösten 2012. Nu döms läraren för arbetsmiljöbrott – samtidigt frias den dåvarande rektorn och den dåvarande gymnasiechefen.

Annons
Två elever skadades, varav en allvarligt, när skyliften gav vika och störtade mot marken.

Tre elever fick i uppdrag i ett examensarbete att riva ett torp och med hjälp av en skylift dokumentera arbetet med kamera. Från 17 meters höjd rasade skyliften och två elever föll handlöst ner till marken och skadades svårt.

En av dem skadades mycket svårt med hjärnblödningar och skadad syn- och talförmåga som följd.

Efter en lång utredning åtalades tre personer för olyckan som inträffade den 10 oktober 2012: Den dåvarande läraren, dåvarande rektorn och den dåvarande gymnasiechefen. De åtalades alla för arbetsmiljöbrott.

På fredagen meddelade Örebro tingsrätt domen i målet.

Tingsrätten fäller läraren och dömer honom för arbetsmiljöbrott med dagsböter som straff. Rätten konstaterar att den riskbedömningen som läraren gjort inför arbetet varit tillräcklig.

Men enligt säkerhetsföreskrifterna var det förbjudet att styra maskinen från maskinhytten samtidigt som personer befann sig i korgen uppe i luften.

Tingsrätten anser att läraren borde ha informerat eleverna om att inte köra upp teleskopbommen högre än hustaket, något som skulle det innebära en ökad risk för olyckor. Genom oaktsamhet har läraren därför orsakat kroppsskador på en av eleverna. Därför döms han för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till kroppsskada.

Åklagaren menade att åtalet mot den dåvarande rektorn och gymnasiechefen handlade mer om övergripande rutiner för att undvika svåra olyckor. Rutiner som ska ha saknats enligt åklagaren.

Båda frias då tingsrätten menar att det inte är påvisat att de båda uppsåtligen eller av oaktsamhet ignorerat det som enligt arbetsmiljölagen krävs för att förebygga olycksfall.

Mer läsning

Annons