Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna vet inte var de ska dansa i höst

Var ska vi dansa i höst? Det frågar sig oroliga danselever på Risbergska skolan. Frågan utreds, men något svar före sommar-lovet blir det troligen inte.

Annons
Vill veta. Meja Henriksson går andra året på Risbergska skolans estetprogram med inriktning dans.

Meja Henriksson går andra året på estetiska programmet med inriktning dans. Hon har precis haft den sista danslektionen för terminen, och sommarlovet är inte långt borta. Trots det vet hon inte var de ska hålla till med dansen nästa läsår.

– Det känns lite otryggt att gå på lov utan att veta var vi ska vara i höst, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver ha vår verksamhet under ett tak. En trygg lokal där både vi och lärare kan få ut vår tid av danslektionerna. Vi kan inte färdas runt om i staden.

Helst vill lärare och elever vara kvar med dansen i Svänghjulet, ett stenkast från Risbergska, men den lokalen är uppsagd. Det gjordes när man tagit beslutet om att samla esteteleverna på Karolinska skolan.

Den stora vattenläckan och behovet av en akut renovering av Karolinska ställde dock till de.

– Det var väl bara någon vecka innan vattenläckan som vi fattade det beslutet. Det fanns en massa lösningar som skulle till. Estetiska programmet skulle vara samlat till Karro, allt var förberett för det, men nu blev det inte så. Så det var inte konstigt att vi hade sagt upp Svänghjulet, säger Thomas Esbjörnsson (S) ordförande programnämnd barn och utbildning.

Han konstaterar att det är bråttom med en lösning och att kommunens lokalförsörjningsenhet jobbar med frågan i en utredning.

– Den ska ju vara klar så vi kan bestämma inför nästa läsår, men jag har inte fått ett förslag från dem ännu. Jag vet inte riktigt. Det finns lösningar som de håller på att titta på, men jag vet inte var de är. Jag vill ha samlad bild innan jag kan se vad som är bra, säger han och tillägger:

– Vi vill ha en lösning som är längre än bara under evakueringen, eftersom som vi går och väntar på att Kulturkvarterprojektet ska bli färdigt, så att den permanenta platsen för den här verksamheten blir där.

Kan ni lova eleverna besked innan de går på sommarlov?

– Tyvärr kan vi inte garantera det, det tror jag inte. Det vore önskvärt naturligtvis, men det överordnade är att det blir bra. Det är det viktiga, säger Thomas Esbjörnsson.

Karolina Wallström (FP), andre vice ordförande i nämnden, tycker att utredningen är onödig. Hon vill att kommunen genast börjar förhandla om att åter hyra Svänghjulets lokaler.

– Folkpartiet kräver att Svänghjulet återhyrs omgående. På så vis garanterar vi och säkerställer kvalitén på undervisningen. Det är inte rimligt att dansesteterna ska behöva åka runt i Örebro, på grund av dålig planering, för att få sin utbildning tillgodosedd, säger hon i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons