Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eliasson ville att hansdna-prov skulle strykas

Niklas Eliasson, som åtalats för 15 kvinnoöverfall i Örebro, hade sett på na.se att dna-bevis var mycket viktiga i polisutredningen. Då begärde han att PKU-provet som togs då han föddes skulle förstöras eller avidentifieras hos Biobankscentrum.

Annons

Han trodde det var till Biobankscentrum som polisen vände sig.

– Men så är det ju inte. Vi använder oss av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg.

Hon säger att PKU inte är något som används i polisutredningar.

– Det som finns där är förenat med hög sekretess och inget vi skulle ha använt oss av. Men det visste inte den misstänkte.

Han skickade in sin ansökan angående PKU 4 april 2010. Det var bara några dagar efter den mycket brutala grova våldtäkten nära Eurostop i Örebro, en av punkterna i det omfattande åtalet mot Niklas Eliasson.

Han har erkänt brottet. Våldtäkten ska ha pågått en och en halv timme, kvinnan utsattes för kraftigt våld och blev bunden så hårt att händerna domnade bort. Gärningsmannen ska också ha hotat skära sönder hela henne och hennes ansikte. Under förhören har Niklas Eliasson sagt att det var enda fallet där han av egen kraft vaknade till och flydde.

När han läste om spaningarna och betydelsen av dna blev tankarna på PKU-registret allt intensivare.

Kriminalinspektör Peter Springare, en av polisutredarna, säger att när polisen fick veta att den misstänkte begärt att PKU-provet skulle bort var det naturligtvis en intressant upplysning i fallet.

– Han trodde antagligen att provet skulle ha stor betydelse i och med att vi hade dna. Men det är inte så det går till och dessutom gäller speciella restriktioner för PKU. Vi har SKL att vända oss till, med alla deras resurser. När vi kom så långt som till ett namn och en misstänkt hade vi omedelbar hjälp av kriminaltekniska laboratoriet, säger Peter Springare.

I sin ansökan begärde Niklas Eliasson att hans PKU-prov skulle förstöras eller avidentifieras. Vad beslutet blev är inte offentligt.

– För oss har det ingen betydelse eftersom PKU inte hade någon del i vår utredning, säger Springare.

PKU-registret

På ansökningsblanketten informerar Biobankscent-rum sökanden om att PKU-provet är sparat för att ge möjlighet till säker diagnostik, rätt behandling samt medicinsk forskning.

I det här fallet skickades en nej-talong in. Den används då sökanden inte samtycker till att provet sparas, eller vill begränsa användningen.

Niklas Eliasson begärde att provet skulle förstöras eller avidentifieras. Avidentifiering innebär att provet finns kvar men möjligheten att identifiera vem som är provgivaren försvinner efter analys. Analysresultatet förstörs inte.

Mer läsning

Annons