Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Elitskapande är alltid odemokratiskt”

Det finns en fara i att offentliga chefer och privata chefer bildar en allt tydligare gemensam elit. Det säger Mats Lindberg, professor i statsvetenskap på Örebro universitet.

Annons

– En offentlig tjänsteman ska tjäna det allmänna och demokratin, påpekar han.

Mats Lindberg reagerar inte på summan Örebro kommun kostar på sin kommundirektör. Däremot tror han att medlemskapet i IS handlar mer om personalvård än utbildning. De anordnas i tillräcklig omfattning av Sveriges Kommuner och Landsting, svenska universitet och andra etablerade utbildare. Prospektet andas mer av en kommersiell affärsidé, ett försök att skapa en image av ett mycket exklusivt, halvt hemligt sällskap.

– Man blir osäker på hur seriöst det är. Det positiva är förstås om chefen blir en gladare och frimodigare chef. Ändå vill jag sätta ett frågetecken för det elitskapande i den här typen av nätverk.

Mats Lindberg ser att vi lever i ett samhälle som blir allt mer skiktat, där det privata näringslivet delvis glider ihop med det offentliga. I dag finns också en större rörlighet dem emellan, med till exempel politiker som blir lobbyister.

– Elitskapande är alltid per definition odemokratiskt, och förhindrar mer genuin demokratisk utveckling, säger Mats Lindberg.

Mer läsning

Annons