Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv miljard i eftersatt underhåll

Det har blivit bättre, men det eftersatta underhållet i skolor och förskolor är fortfarande stort. Det handlar om runt en halv miljard.

Annons

För nästan ett år sedan skrev NA om det kommunala bolaget Futurum Fastigheter AB, som då hade lämnat sin första årsredovisning, och det massiva eftersatta underhåll som de hade haft att hantera.

– Nu har det blivit mycket bättre. Vi har lagat och bytt på många ställen, säger bolagets vd Göran Lunander.

Det återstår dock mycket innan det eftersatta underhållet är åtgärdat. De närmaste 5–6 åren räknar man med att behöva lägga 100 miljoner om året på detta.

– Om vi tittar på det yttre underhållet har vi ett eftersatt underhåll som vi skulle behöva åtgärda så snart det går på runt en halv miljard kronor. Till det kommer det invändiga, där vi måste göra prioriteringar eftersom vi måste finansiera det här via vår hyra, säger Göran Lunander.

När det gäller det hyresdrivna underhållet eller reinvesteringar, som Göran Lunander beskriver det, håller man på med flera projekt.

– Vi bygger om Lundbyskolan för 100 miljoner, vi går i gång med Vintrosa skola och det handlar säkert om samma pengar och LiIlåns högstadium hamnar också i det häradet, säger han och tillägger:

– Sedan har andra skolor behov av liknande renoveringar, som Eklundaskolan, Sveaskolan, Gumaeliusskolan. Det är en volym som gör att vi behöver minst ett sådant objekt varje år eller två. Dessutom har vi många förskolor som är dåliga och slitna.

Han påpekar att Karolinska skolans renoveringsbehov inte kom som någon överraskning, även om beslutet nu blev väldigt hastigt.

– Jag har full förståelse för att ungdomar reagerar på att det är abrupt, men oavsett om det hade gjorts för fem år sedan, i dag eller om fem år hade man varit tvungen att evakuera skolan, säger Göran Lunander.

De kommunala fastighetsbolagen Öbo Omsorgsfastigheter och Örebroporten Fastigheter AB har inte samma underhållsberg att hugga tag i. Här är det i stort ett normalt underhåll som väntar.

– Jag skulle nog bedöma att det är ett ganska juste fastighetsbestånd. Vi har gjort en bedömning för åren 2013–2016 och lägger ungefär fem miljoner kronor per år i utökat underhåll. Det är extra jämfört med standardnyckeltal. Vi har 15 miljoner i någon form av grundunderhållsbudget, säger Carl Johan Baatz, chef för Öbo Omsorgsfastigheter AB.

– Släpande underhåll? Nej, vi har kontroll på det. Vi underhåller varje år för 70–80 miljoner kronor, men det ingår i själva uppgiften. Men vi gör en vinst på 25–30 miljoner varje år, säger Per Cardesjö, vd för Örebroporten Fastigheter AB.

Mer läsning

Annons