Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kväll för 600 vardagshjältar

En galakväll för 600 vardagshjältar. Örebro kommun hyllade på torsdagskvällen sina gode män, förvaltare, ledsagare, kontaktfamiljer och familjehem, som gör viktiga insatser med ett stort mått av idealitet.

Annons

Kvällen på Conventum började med glöggmingel innan kommunalråder Rasmus Persson, C, hälsade alla välkomna. Underhållaren Kalle Selander agerade konferencier och höll stämningen uppe under kvällen, som inleddes med julbuffé och senare underhållning med lokala artister och en imponerande uppvisning i rullstolsdans.

Galakvällen var ett tack till alla dessa viktiga medarbetare, men också ett led i ansträngningarna att hitta nya uppdragstagare. Kommunen har 1500 uppdragstagare inom detta område men behovet är ännu större.

– Vi har ett behov av både gode män och kontaktfamiljer och familjehem, säger Tommy Henningsson, programchef för Social välfärd. Vår förhoppning är att en sådan här galakväll ska lyfta fram dessa uppdragstagare, visa hur viktiga de är och därmed locka in fler.

Det har blivit allt svårare att rekrytera gode män, särskilt åt människor med psykisk eller social problematik. Gode män, förvaltare och kontaktpersoner är i hög grad ett ideellt arbete, medger Henningsson. Deras uppgift är att hjälpa människor med ekonomiska göromål och kontakter med myndigheter och andra fungera som kompis.

Brist råder också på kontaktfamiljer och familjehem, som tar hand om ungdomar i trassliga hem under kortare eller längre tid. I dagsläget tvingas Örebro kommun anlita familjehem i andra kommuner för att klara behovet.

– Det är ett jätteroligt och viktigt uppdrag jag har, säger Maria Peterson, som är kontaktperson åt en ung flicka. Hon är som en lillasyster för mig.

Mer läsning

Annons