Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En modern julotta

Juldagsmorgon glimmar, men i ottan är det inte kyrkan alla går till. Många väljer i stället att åka till medievaruhusen i Marieberg.

Annons
Bilarna trängdes med varann och snövallarna utanför medievaruhusen.

Den julefrid som kanske rått kvällen innan, ersätts för många på juldagsmorgonen av lusten att göra klipp. Det stora köpcentrumet är stängt på juldagen så när som på matvarubutiken, men de stora medievaruhusen runt omkring öppnar klockan åtta och nio på morgonen.

– Det är tv- och datorer som går bäst, berättar Samer Chamous som jobbar på On Off. En kund jag pratade med hade redan köpt en platt-tv. Men han köpte en extra för att ha i lager, om den andra kanske går sönder.

Trots en jämn ström med kunder tycker han förmiddagshandeln i butiken är lugnare i år än förra året.

– Kanske börjar marknaden bli mättad här i Örebro för tillfället, funderar han. Men det verkar ändå vara många som väljer att komma hit i stället för julottan.

Och tydligen har inte alla bytt ut tjock-tv:n än. Britt-Marie Hult från Vingåker har just fått två platt-tvapparater i julklapp av sin mamma.

– Vi bestämde innan jul att mammas klappar kommer på juldagen, berättar Birgitta. Tillsammans med mamma Björg Hult och svågern Bengt Stegnell från Västerås lämnade hon julfriden därhemma och åkte till Marieberg imorse.

– Vi åkte hit på vinst och förlust och hoppades hitta något, säger Björg.

Björg köpte två tv-apparater till Birgitta, en till hemmet och en till lantstället, och en bärbar dator till Bengt. (Fast den ska han betala själv, lite senare.)

– Det var precis en sådan jag spanat på ett tag nu. Jag fick den sista, säger Bengt nöjd och tackar svärmor.

Många verkar ha planerat sina inköp till mellandagsrean. Ett ungt, nygift par på väg till bilen, berättar att de håller på att sätta bo, och kör en kundvagn lastad med strykbräda, tv, kaffebryggare och mikrovågsugn.

Johanna Rizell ska flytta hemifrån i januari och släpar sin nyinköpta 37-tums LCD-tv till bilen.

– Det är min första egna tv. Jag har väntat tills nu med att köpa den, berättar hon.

Johanna tvekade inte att lämna släkten därhemma direkt på juldagen.

– Men när jag kom hit kändes det som att jag kanske borde ha stannat hemma. Det var så mycket folk. Fast jag fick ju det jag kom hit för, så jag får vara nöjd. Nu ska jag hem till släkten och umgås.

På parkeringarna är det rörigt. Bilarna trängs med höga snövallar. Men inne i varuhusen ringlar inga köer. Media Markt har ett utarbetat kösystem. Totalt finns tolv kassor. Så fort längre köer börjar bildas, öppnas några nya kassor. Dessutom står kövakter med skyltar och håller ordning, och personal hjälper till med att packa.

– Vi är ungefär 100 anställda här, och alla jobbar i dag, berättar Lars Lundqvist, chef för Media Markt i Örebro. Mellandagshandeln är en av butikskedjans största tilldragelser under året.

– Efter öppnandet här i Marieberg för sju månader sedan är det här det största, säger han.

Butiken öppnade klockan åtta på morgonen, och enligt Lars Lundqvist köade då ett tusental personer. Alla som går in räknas av ett räkneverk i ingången.

– Nu på förmiddagen är vi uppe i cirka 4500 besökare, säger han.

Under juldagsförmiddagen besökte enligt Media Markt, cirka 4500 personer varuhuset. De flesta tog bilen och det var trångt på parkeringarna.
Johanna Rizell ska snart flytta hemifrån och köpte sig en ny tv och en radio på juldagen.
Björg Hult från Vingåker (längst till höger) handlade julklapparna på juldagen. Svärsonen Bengt Stegnell fick en bärbar dator och dottern Birgitta Hult fick två tv-apparater.
För Media Markt är handeln i mellandagarna årets största tilldragelse förutom öppnandet för sju månader sedan, berättar Lars Lundqvist, chef för varuhuset.

Mer läsning

Annons