Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En oas mitt i centrum

Sommaren dröjer sig kvar i Stadsparken, örebroarnas och turisternas park. Lugn råder i lungan, oasen, som bara ligger några minuters promenadväg från buller, brus och avgaser.

Annons
Prakt. Åsa Hansson ansar rosor.

I augusti är kanske Stadsparken som vackrast. Lummig grönska och blommor i full blom.

Bland rosorna vandrar en grupp och med inlevelse diskuterar de på engelska vad de ser.

– Jag är tillbaka till mina rötter igen, säger Göran Andersson som sedan många år bor i Florida, USA.

Lika härligt varje gångIntill sig har han sonen Richard och hustrun Ann och kusinen Lasse Holms familj som bor i Kumla.

– I love it, great, perfect, utropar Ann vars pappa har odlat blommor.

Göran, som är uppväxt i Örebro, berättar att han en gång om året återvänder till sin hemstad.

– Det är lika härligt varje gång att komma tillbaka. På sommaren, då vi kommer, brukar vi se Slottet, Stadsparken, Wadköping och på kvällen äter vi på Stadsträdgårdens restaurang. Det är gott att kunna visa upp parken för besökare, fortsätter Göran.

Stoj, bus och badInte långt från det engelsktalande sällskapet finns några av dem som dagligen arbetar för att parken ska bli så praktfull som möjligt. Åsa Hansson från Örebro kommun ansar rosor. Uppflugen på en stege befinner sig Dan Erikson som skakar ned äpplen, och dessa tas om hand av Rasmus Bülow. Ett par hundra meter från parkarbetarna pågår stoj, bus och bad. Lekplatsen kryllar av små barn och deras föräldrar. Vissa små har evig ork. Vissa vuxna sitter ned för att få en stunds ro, men har koll på vad barnen hittar på. Vid gungorna hittar Stadsliv Elisabeth Mattsson med sonen Lucas och Emma Karlsson med sin Eddie. Båda gossarna är 2 1/2 år.

Vad betyder Stadsparken för er?– Mycket gott. Här är grönska och här finns närhet till vatten. Parken ligger centralt i Örebro och här finns plats där barn kan springa av sig all energi. Parken är fin och välskött, säger Elisabeth och får medhåll av Emma.

Mammorna har också andra perspektiv - nog så viktiga - sociala perspektiv för småbarnsföräldrar.

– Vid en lekplats som den här får vi chans att träffa andra som också har barn. Det är skönt att vara här och prata med andra.

– Jag har tyska bekanta som var här och de berättade att ingen sådan här park, finns där de bor i Tyskland. Inget buller, skönt, säger Emma.

Något som fattas?Det skulle möjligen vara en toalett alldeles intill lekplatsen. En toa som kan nyttjas när behov blir riktigt akuta. Närmaste toa finns nu ett par hundra meter bort, vid Wadköping.

– Tidigare fanns en kiosk i ett litet hus här, men det är inte öppet nu. Tyvärr.

Folk i olika åldrar rör sig genom parken. En kvinna åker permobil. Ett medelålders par joggar. En man tar sig en förmiddagspromenad. Nära Floragatan kopplar Annie Söderberg och Frida Bergström av med var sin chihuahua.

– Det är bra att kunna rasta hundarna i parken eller på Stora Holmen. Här finns lugn och plats för hundarna att röra sig på. När man rasat hund ute kan man också träffa hundägare och det är kul, säger Annie och Frida och njuter av hundarnas sällskap och solen.

I Stadsparken är inte sommaren kort.

Smell the flower. Ann Andersson och Elias Holm bland Stadsparkens rosor.
Gallrar. Rasmus Bülow samlar ihop äpplen.
Fröjd i Stadsparken. Elisabeth Mattsson och hennes Lucas ihop med Emma karlsson och hennes Eddie trivs vid lekparken.
Gallrar. Rasmus Bülow samlar ihop äpplen.
Ett hundliv. Parken är perfekt för Annie Söderberg och Frida Bergström och deras chihuahor....

Mer läsning

Annons