Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En saknad lagfart inget hinder för kommunköp

Det fanns ingen lagfart, men det anses inte utgöra något formellt hinder för genomförandet av affären med ”Svampenterminalen”. Det har kommunen kommit fram till. Oppositionen är dock fortfarande frågande.

Annons

Förra året förvärvade kommunen ”Svampenterminalen” av AB Lokalhusman. När det i december skulle beslutas i kommunfullmäktige om att överföra fastigheten från Kommunfastigheter till Örebroporten AB uppdagades att det saknades lagfart.

– Det finns ingen lagfart, som är ett säkerhetskvitto att den ägare som påstår sig vara det också är det, men här är det utrett ändå att Lokalhusman är ägare, säger Staffan Werme (FP).

”Är den rätta ägaren”

Ärendet blev dock återremitterat. På tisdagen hade kommunstyrelsen ärendet på bordet igen. Den här gången med en utredning kring lagfarten.

– Vi har säkerställt att säljaren är den rätta ägaren, och kan vi säkerställa att vi ska köpa av den riktiga ägaren av fastigheten då är inte lagfarten ett oeftergivligt krav, säger Staffan Werme.

Om det har betalats stämpelskatt på köpeskillingen är dock oklart.

– En köpare ska, även om man inte tagit ut någon lagfart, betala stämpelskatten. Ingen vet om Lokalhusman har betalat stämpelskatten eller inte, säger Staffan Werme.

Oppositionen frågande

Oppositionen är frågande kring kommunens hantering av hela ärendet. De valde att inte delta i beslutet om att överlåta fastigheten till Örebroporten, vilket slutligen bestäms av kommunfullmäktige.

– Det är ingen olaglig hantering som kommunen har ägnat sig åt. Frågan är om det är moralisk i förhållande till andra fastighetsägare, att kommunen mer eller mindre underlättar för ett företag att bedriva skatteplanering, säger Lena Baastad (S).

Annons