Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernsts ljuskrona kan vara direkt livsfarlig

Lite allmoge, lite folkton, tycker Ernst Kirchsteiger. Livsfarligt, menar Räddningstjänsten. En ljuskrona av mossa väcker starka reaktioner. Det skriver Sveriges radio på sin hemsida.

Annons

I onsdagens avsnitt av TV4-programmet Jul med Ernst till verkade Ernst Kirchsteiger bland annat en ljuskrona av grön mossa och små äpplen. Kronljusen som han använder placerades i direkt anslutning till mossan. Det här reagerar Räddningstjänsten starkt mot.

Inte i linje

- Det är inte i linje med vad vi propagerar. Vi säger ju att vi inte ska ha levande ljus och brännbart material ihop, säger Hans Berged, chef på förebyggandeavdelningen vid Räddningstjänsten i Karlstadregionen till P4 programmet Eftermiddag.

I det aktuella programmet påpekades att man bör fråga markägaren om lov innan man plockar mossa till kronan, men inget nämndes om brandfaran.

- I en hel del inredningsprogram är det inte brandskyddet som är prio ett - det är mysfaktorn, säger Hans Berged till P4.

TV4:s exekutiva producent Matilda Snöwall har erbjudits att muntligen kommentera Räddningstjänstens kritik. Hon avböjde utan lämnade i stället en skriftlig kommentar till P4:s Eftermiddag:

"Det är naturligtvis beklagligt om vi på något sätt sänder ut felaktiga signaler och vi kommer absolut att tänka på att vara ännu tydligare i framtiden."

Skrivelse

Efter kritiken har TV4 i en skrivelse på hemsidan till programmet poängterat man att bör har ljusen i kronan under uppsikt. Räddningstjänsten i Karlstadregionen varnar å sin sida på sin hemsida för att göra Ernsts ljuskrona:

"Egengjorda ljuskronor med brännbart material som mossa kan vara direkt livsfarliga ur brandsäkerhetssynpunkt."

Mer läsning

Annons