Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hus som gör skillnad

Vänner, gemenskap och jobb i stället för ensamhet och mat framför tv:n. För Roger Karlsson har Fontänhuset inneburit stor skillnad. Nu har han drömmar om ett fast jobb.

Annons

Sedan en tid tillbaka är Fontänhuset i Örebro ett andra hem för Roger Karlsson och många andra av Fontänhusets cirka 300 medlemmar.

– Jag trivs med att vara här. Det är inte roligt i längden att sitta hemma och titta på tv, berättar han.

Roger Karlsson tillhör en grupp i samhället som är utsatt. Att ha psykiska problem innebär många gånger inte bara en kamp mot själva sjukdomen, utan också en kamp mot människors fördomar.

På Fontänhuset sköter Roger trädgården och underhåller huset tillsammans med flera andra. Gemenskapen och arbetsglädjen har gett honom nytt hopp om att kunna komma tillbaka på arbetsmarknaden.

– Jag vill ha ett praktiskt jobb, gärna som vaktmästare, berättar han.

Flera av hans vänner på Fontänhuset har liknande berättelser. Bo Johansson i köksgruppen ser till att det står lagad lunch på bordet måndag till fredag. När NA kommer på besök puttrar cowboysoppa på spisen.

– Det är en soppa med smak av chili con carne, förklarar Bo Johansson och berättar vidare:

– Jag tycker att det är underbart att jobba här, men jag skulle gärna få praktik på någon restaurang. Helst av allt skulle jag vilja ha ett riktigt arbete som kock.

Annelie Johansson är anställd på Fontänhuset för att försöka hjälpa medlemmarna ut på arbetsmarknaden. Hon skulle önska att attityden mot människor med psykiska problem vore öppnare.

– Många har fördomar, det hade jag också innan jag började jobba här. Det är viktigt att erkänna för sig själv att man har fördomar och sedan gå vidare och ta reda på fakta, säger hon.

Både hon och hennes arbetskamrat Marie Straubhaar rekommenderar internetsidan www.hjarnkoll.se för den som vill veta mer.

Öppet hus

På lördag har Fontänhuset på Målgatan 11 i Örebro öppet hus.

Alla som vill är välkomna att titta runt, fika gratis, köpa korv och gå tipspromenad.

Fontänhuset är en stiftelse som fungerar med bidrag från kommun och landsting.

Syftet är bland annat att erbjuda en meningsfull vardag för människor med psykiska problem.

Ingen diagnos behövs, men den som vill bli medlem måste vara fri från missbruk.

Medlemskapet kostar inget.

På Fontänhuset kan medlemmarna arbeta med bland annat trädgårdsskötsel, underhåll, matlagning, administrativt jobb och redaktionellt arbete.

Fontänhuset ger ut tidskriften Spegelöga. I år kommer den ut med åtta nummer. En utökning till tio nummer är planerad 2012.

Mer läsning

Annons