Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ljus i mörkret mot våld mot kvinnor

Stoppa det sexualiserade våldet. Det var temat när FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor hölls för tredje året i Örebro med en ljusmanifestation på Våghustorget.

Annons
ljus mot våld. En manifestation på Våghustorget på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Foto: Lennart Lundkvist.

 – Den senaste tidens våldtäktsdomar visar att vi fortfarande har en lång väg att gå, menar Gun Hedlund, ordförande i Kvinnohuset. Dessa domar är förödande för rättskänslan och respekten för kvinnors kroppsliga integritet.

Bakom manifestationen stod, förutom Kvinnohuset, Örebro tjejjour, Feministiska studentföreningen Bella, Sensus och UN Women.

Gun Hedlund satte upp sex paroller:Motarbeta myter om våldtäkter, ja till samtyckeslag, kvinnors rätt till trygghet på gator och torg, nej till kvinnoförnedrande pornografi, stoppa tvångsäktenskap och hedersrelaterat våld, synliggör sexuellt övergrepp mot barn.

– Ofta utdöms umgängesrätt för fadern mycket snabbt trots att han misstänks för övergrepp mot sitt barn. Där borde man kunna avvakta och ge barnet tid att trygga sig, menar Gun Hedlund.

Författaren Najib Zakhilwal berättade om afghanska kvinnors fasansfulla vardag i ett land där våldtäkt inte räknas som brott. Djur behandlas med större respekt än många kvinnor på den afghanska landsbygden, var hans bild.

– Ingen tar dessa övergrepp mot kvinnor på allvar.

Mer läsning

Annons