Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-politiker från Örebroefterlyst i hela världen

En kvinna som tidigare varit kommunpolitiskt aktiv i Örebro söks nu av polis i hela världen.

Annons

Hon och en man är dömda till fängelsestraff på vardera två och ett halvt år och efterlysta av interpol.

Kvinnan dömdes även under Örebrotiden till fängelse för bedrägerier, också då genom att andra satt in pengar i affärsprojekt.

I de fall som nu är aktuella har först Stockholms tingsrätt och sedan Svea hovrätt dömt paret för grova bedrägerier i samband med olika affärsprojekt i Thailand, bland annat skol- och husprojekt. Flera personer berättade vid rättegången att de fått förtroende för paret och satt in pengar på olika konton. Vittnena uppgav att de fått till svar att projekten var mycket väl ekonomiskt förankrade.

Infann sig inte

Den internationella efterlysningen gick ut i och med att mannen och kvinnan inte infunnit sig hos kriminalvården för att avtjäna fängelsestraff. De är dömda för grova bedrägerier, bedrägerier och oredligt förfarande.

– När dömda personer är försvunna då de ska börja avtjäna har vi möjlighet begära internationell efterlysning, säger Fredrik Jemander hos kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping.

Ansökan går till polisen.

– Vi går då vidare till vår interpolsektion med begäran om internationell efterlysning, säger Kjell Lindgren hos Stockholmspolisen.

Svensk rätt gäller

Stockholms tingsrätt framhöll i sin dom att svensk domsrätt gäller i målet eftersom tillräckligt stor andel av brotten skett i Sverige.

Rätten konstaterade att paret ekonomiskt skadat flera enskilda personer och att brotten kunnat ske genom att de missbrukat förtroendet från dem de varit i kontakt med. Hovrätten gör ingen annan bedömning och instämmer i att paret begått brotten gemensamt. Skadestånden inklusive ränta uppgår till närmare en miljon kronor.

Mer läsning

Annons