Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Examen i klädbyte

Second hand i första hand. Det var den naturliga tanken i fredags kväll då David Nestor arrangerade klädbytarkväll i matsalen på Karro.

Annons

Inbjudna var alla, både elever och personal, på Karro och Rudbeckskolan. För alla som kom var det främst en chans att byta kläder och en möjlighet att värna om naturen. För David Nestor var det också ett examensprov.

Projekt

– Som trea på gymnasiet ska jag göra ett projekt på 100 poäng som på något sätt anknyter till det program jag har valt och det resulterade i att jag började planera det här miljöeventet. Konceptet är väldigt enkelt och har mer och mer börjat användas under senare år. Det går ut på att deltagarna lämnar in kläder ur sin garderob som de kanske tröttnat på, men tycker för mycket om för att bara slänga, berättade David för Stadsliv.

Han har samlat massor av bidrag och under klädbytarkvällen fick alla som lämnat in kläder välja och vraka bland andras plagg.

– Med detta vill jag tydligt visa hur enkelt det kan vara att vara miljösmart. Klädkonsumtionen i dag är ett av de största problemen vi står inför i dag, både miljömässigt genom de enorma mängder kemikalier och vatten som åtgår till produktion. Jag vill också uppmärksamma de ibland hemska arbetsförhållandena på fabrikerna. Jag har själv under senare år handlat mycket kläder på secondhand vilket självklart inspirerat mig.

Vissa kläder kunde inhandlas.

Billigt

– Jag har försökt göra allt så billigt som möjligt, helst gratis, för att så många som möjligt ska lockas av det. I stället för att betala för kläderna får man helt enkelt ta motsvarande mängd mot vad man lämnat in. Då jag lånat lokal från skolan behöver jag inte inträdespris, förklarade David.

Han har även utvecklat ett samarbete med Naturskyddsföreningen för att få råd och tips. Under fredagskvällen informerade Naturskyddsföreningen om sin verksamhet.

Hur vill du sammanfatta kvällen och projektarbetet?

– Jag har fått massvis av positiv respons från både elever och lärare på skolan som lämnat in kläder och inspirerat mig att fortsätta. I kväll kom lite drygt 50 hit som ivrigt satte igång att botanisera och rota bland klädhögarna och som kvitto på en lyckad kväll har jag massvis med leenden och glada utrop när fynden letats fram, sade David Nestor.

Mer läsning

Annons