Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälld för fiffel med bokföring

En företagare i Örebro döms för skattebrott och bokföringsbrott.

Annons

Mannen erkänner att han inte skött bokföringen han hade ansvaret för.

Örebro tingsrätt framhåller att intäkterna under perioden åtalet gäller uppgått till drygt två miljoner kronor. Domstolen dömer honom också för skattebrott genom att han inte deklarerat inkomster.

Under polisutredningen har mannen berättat att lönsamheten i företaget försämrades och att intäkterna inte var tillräckliga för att ta ut rimlig lön. Han fick därför privata ekonomiska problem. Han har också sagt att olika lösningar prövades men att det inte fungerade.

För att förbättra privatekonomin började han fakturera arbeten som han själv utförde från sin enskilda frima. Betalningen gick in på hans privata konto och han använde sedan pengarna för privata utgifter.

Vid rättegången uppgav han att fakturorna sparades i pärmar, likaså alla kontoutdrag. Han hävdade att han var medveten om att det han gjorde var fel och såg det som en tillfällig nödlösning, men att det inte heller senare blev någon fungerade bokföring och inga inlämnade deklarationer.

När Skatteverket gjorde revision lämnade han över alla papper han hade sparade och han menar att det utan svårigheter borde varit möjligt att rekonstruera bokföringen.

Han berättade också att han betalat merparten av sina skatteskulder.

Örebro tingsrätt påpekar att brottsligheten är sådan att den ska ge fängelse, om inte starka skäl talar mot. I det här fallet anser rätten att mannen i hög grad bidragit till utredningen genom att överlämna fakturor och annat underlag och reglerat merparten av skatteskulderna.

Domstolen har därför kommit fram till att han ska dömas till villkorlig dom och samhällstjänst 200 timmar. Om fängelse valts som straff hade det blivit åtta månader.

Mer läsning

Annons