Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för smuggling av kinesiska cigaretter

När en 26-åring stoppades på E 18 mellan Örebro och Karlskoga fanns det närmare 70 000 cigaretter, av kinesisk tillverkning, i bilen. Örebro tingsrätt har nu dömt 26-åringen till fängelse fyra månader. De beslagtagna cigaretterna tillfaller staten och förstörs.

Annons

Mannen döms för den något ovanliga rubriceringen olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Han har erkänt, men varifrån cigaretterna kommer är oklart. Enligt vad han sagt hade en bekant bett honom köra partiet från Örebro till en ort i Värmland.

Under rättegången kom det

inte fram några närmare uppgifter om var cigaretterna funnits innan de hamnade i 26-åringens bil.

– Han var ensam i bilen då han stoppades på E 18, säger kammaråklagare Ingrid Löf vid åklagarkammaren i Örebro.

Vid rättegången vittnade en polis som var med då mannen stoppades. Rätten fick också se bilder på hela beslaget. Bilderna var även till för att visa att paketen inte försetts med svensk text och därför inte tillverkats för att föras in legalt i Sverige.

– Men hur de förts in i landet och var de sedan funnits har inte gått att få fram, säger åklagaren Ingrid Löf.

När Örebro tingsrätt diskuterat straffet har domstolen bland annat sett till att mannen 26-åringen tidigare är dömd för smuggling och att straffet då blev ett kortare fängelsestraff. Inför den här domen har han sagt att han är positiv till samhällstjänst.

Men tingrätten framhåller att det handlar om en stor mängd cigaretter och att mannen tidigare dömts för liknande brottslighet. Domstolen ser inget skäl döma till annat än fängelse och anser att det ska vara ett straff på fyra månader.

Andra cigaretthärvor

I en annan cigaretthärva, med knytning till Örebro län, pågår en rättegång i Karlstad.

Sju män har åtalats, fyra kommer från Örebro län. Åtalen gäller grovt tullbrott och grov olovlig befattning med smuggelgods. Härvan rör 10 miljoner cigaretter smugglade till Sverige via Norge.

I ännu ett fall har två män nyligen dömts till fängelse. Domen gällde cigaretter som smugglats in från Kina och förvarats i en container i Stockholm. Männen stoppades i Örebro, på väg till Göteborg. I bilen fanns så 200 000 cigaretter.

Mer läsning

Annons