Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felen i Örebro inte unika

Örebros missar väckte Skolinspektionen.En granskning har nu genomförts i hela landet som visar på brister i kommunernas hantering av vilka barn som ska gå i särskolan.Ingen av 30 granskade kommuner får godkänt.

Annons

– Vi är tacksamma för att Skolinspektionen har visat på de svagheter som fanns i vår hantering, säger Marie Holm, programchef för barn- och utbildning i Örebro kommun.

– Det är efter att ha sett bristerna i Örebro som Skolinspektionen beslöt göra den landsomfattande granskningen, säger hon.

Slumpvis utvalda

Skolinspektionen har granskat 30 slumpvis utvalda kommuner i landet, hur de hanterar uttagningen av de elever som ska få en plats i särskolan.

Nu riktar Skolinspektionen kraftig kritik mot flera kommuner, en kritik som grundar sig på hur kommunerna utreder och handlägger enskilda elevers rätt till en plats i särskolan. De granskade kommunerna måste nu komplettera och i vissa fall göra om utredningarna och fatta nya beslut om de berörda eleverna ska gå i särskola eller grundskola, precis som Örebro kommun tvingades till förra året.

Det var i april förra året som Skolinspektionen avslöjade att Örebro kommun felaktigt kunde ha placerat barn i särskolan. Man pekade på allvarliga brister i 16 utredningar. Utredningar som var så bristfälliga att det var omöjligt att fatta riktiga beslut utifrån dem, enligt Skolinspektionen.

Tre skrevs ut

– Vi gick i genom alla 16 utredningarna och gjorde om tolv. Det medförde att tre barn skrevs ut från särskolan. Två går nu på gymnasiet och ett barn går kvar i grundskolan, säger Marie Holm.

Inget statiskt

Hon framhåller att det som gäller när ett barn placeras i särskolan kanske inte gäller senare. – Begåvning är inget statiskt, utan kan utvecklas. Det som är rätt bedömning vid ett tillfälle behöver inte vara rätt vid ett annat, säger hon.

– Men klart är att vi inte har varit nog observanta.

Sedan dess har Örebro kommun fortsatt att granska alla utredningar om särskoleplaceringar. Till påsk i år räknar man med att de 200 utredningarna ska vara granskade.

– Örebro kommun har färre barn i särskoleplacering än rikssnittet, säger Marie Holm.

Mer läsning

Annons