Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem studenter stängs av från Örebro universitet – så förklarar de sitt fusk

Vakter genomförde den 25 april en stickprovskontroll vid en tentamen i juridik vid Örebro universitet. I ett lagtextkompendium hade en 30-årig student tejpat in ett flertal lappar med otillåten text. Studenten får nu inleda nästa termin med fem veckors avstängning.

Annons

Studenten själv förklarar sitt beteende med att hen använt lapparna vid studierna inför tentan, och sedan till följd av stress glömt att ta bort dem. Den otillåtna texten ska inte ha använts i samband med tentamen. Disciplinnämnden anser dock det faktum att texterna över huvud taget fanns i kompendiet utgör skäl för avstängning.

En 20-årig och en 19-årig student stängs av i tre veckor i början av nästa termin. De har enligt disciplinnämnden gjort sig skyldiga till "vilseledande i samband med författande av ett självständigt arbete". Läraren på kursen de bägge gått upptäckte i samband med inlämning av arbetet ett misstänkt plagiat av en tidigare inlämnad uppgift i samma kurs. Studenterna själva hävdar att de endast använt det tidigare arbetet som inspiration och för att förstå uppgiften.

En 25-årig historiestudent stängs också av i tre veckor. Detta efter att ha lämnat in ett PM där läraren upptäckt misstänkt plagiat. Antiplagiatverktyget Urkund signalerade för likheter till 63 procent med andra källor, i det här fallet tidigare författade PM på kursen. Studenten förklarar det inträffade med att hen skickat in en kladd istället för den slutgiltiga versionen. Hen förnekar att det skulle handla om medvetet fusk.

Två medicinstudenter redovisade exakt samma värden i en laborationsrapport, vilket enligt läraren på kursen inte är möjligt. Den ena av dem, en 20-åring, medger att hen gjort ett misstag och skrivit rapporten på samma sätt som den andra. Disciplinnämnden beslutar att hen ska stängas av i tre veckor.

Mer läsning

Annons