Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick 7,5 högskolepoäng- utan att delta i kursen

Emil Strömberg anmälde sig till en distanskurs på Örebro universitet i höstas. Men han fick jobb och hoppade av innan kursen startade. I förra veckan fick han mejl att han är godkänd, utan att ha gjort en enda uppgift.

Annons

Emil Strömberg är ingen nybörjarstudent. Han har läst i mer än fem år på Örebro universitet, både till lärare och beteendevetare och har bra koll på hur det fungerar i den akademiska världen när det handlar om att tenta och att få tillbaka prov. Just därför blev han så förvånad när det dök in ett provresultat i hans mejlbox med ett stort G, godkänt. På en kurs som han inte ens satt sin fot på.

– Jag registrerade mig på flera kurser i höstas för att jag inte hade nåt jobb och för att jag ville vara säker på att få studiemedel. En av dem var en A-kursen i ”Pedagogiska perspektiv på arbetslivet”, säger Emil.

Men i stället för att börja läsa så fick Emil jobb. Han struntade i studierna.

– Jag meddelade inte universitetet utan jag började jobba och hade nästan glömt kursen när jag fick ett mejl i förra veckan med provresultatet. Jag var godkänd och hade 7,5 högskolepoäng registrerade på mig, berättar han.

Vad tänkte du?

– Jag blev förvånad. Tänk dig själv, det dyker upp ett mejl med ett godkänt på en universitetskurs som jag aldrig börjat. Det hade varit lättare att fatta om det varit underkänt. Om mitt namn hade hängt kvar på något vis och sen hade jag inte närvarat på tentan och därmed fått underkänt. Det hade väl varit okej, säger Emil.

I mejlet står också att 26 procent hade skrivit väl godkänt, 73 procent godkänt och 0 (noll) procent underkänt. (Summa 99 procent kan förklaras som avrundningsprocent).

Emil har ju ingen aning om hur tentan såg ut, om det var en salstenta eller en webbtenta. Men han funderar lite över att ingen hade blivit underkänd. Det är ovanligt, speciellt på en distanskurs.

– Det är mystiskt. Nu vet jag inte hur många som deltog i tentan, men om det var, säg 200, och en som blev underkänd, då hade det varit en halv procent. Det är i sig en väldigt låg siffra, men nu hade alltså ingen blivit underkänd, säger Emil.

Fakta

Örebro universitet använder ett datorbaserat studiedokumentationssystem, Ladok.

Registret är lokalt och innehåller uppgifter om dem som studerar vid universitetet.

Uppgifter du lämnar vid din anmälan (namn, personnummer, adress, betyg, behörighet med mera) förs över till Ladok om du antas eller reservplaceras till utbildning vid Örebro universitet, och dina senare studieresultat kommer att föras in i re-gistret.

Ändamålet med personuppgiftsbehandlingen är att Örebro universitet ska kunna dokumentera och administrera dina studier.

(Källa: Örebro universitet)

Mer läsning

Annons