Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finkläderna på för kungen

Nästa lördag får polisen i Örebro plocka fram finkläderna för att se prydliga ut när kungafamiljens besök genomförs. Det innebär vit skärmmössa, ljusblå skjorta med slips, mörkblå raka byxor och mörka skor.

Annons
Polisens paraduniform.

– Till det har vi ordinarie beväpning, vilket innebär ett bälte med plats för pistol, batong, pepparspray och radio, berättar polisens informationschef i Örebro, Torbjörn Carlson.

Caroline Nicolas har följt med ut på stan för att visa upp munderingen. Hon är nyutexaminerad från polishögskolan och då fick hon träna på att bära finuniform.

– Sitter slipsen bra, undrar hon och berättar att hon nog kommer att få ägna sig åt vardagligt polisarbete den där lördagen när kungafamiljen kommer.

Torbjörn Carlson själv är lite bekymrad för sin vita skärmmössa, som har hängt med i 30-talet år.

– Den har gulnat och liksom skrynklat ihop sig, säger han och funderar på om han kan spana in en kollega med inre tjänst och lagom huvud och låna hans mössa.

– Sedan gammalt gäller att från första maj ska skärmmössan vara vit vid den här typen av kommenderingar. Det är ju inte så vanligt i dag att polisen har den på, men i kombination med blå skjorta eller vapenrock, så ska det vara den.

– I det här fallet handlar det om att se till att trafik och annan logistik fungerar. Det är ju ingen högriskmatch i fotboll. Vi bedömer knappast säkerhetsläget som att det skulle vara aktuellt med hjälmar och grövre klädsel, nu ska vi bidra till att allmänheten får tillgång till festligheterna på ett bra och trevligt sätt, säger Torbjörn Carlson.

Mer läsning

Annons