Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler studenter – färre bostäder

Fler studenter än någonsin har blivit antagna till Örebro universitet. Men fortfarande saknas många studentbostäder och inga nya byggs.

Annons

13 700 personer har i dagarna fått besked om att de antagits i första urvalet. Totalt sökte i år 32 000 personer till kurser och program vid Örebro universitet. Fler studenter betyder fler studentbostäder – en ekvation som är svår för både studentkåren och Örebro bostäder att få ihop.

Stort problemJacob Höglund är ordförande i Örebro studentkår och tycker att det är ett stort problem.

– Det finns inte tillräckligt många helt enkelt. Och det blir svårare att få tag i en studentbostad. Det har byggts väldigt lite studentbostäder totalt i hela landet i år. Tidigare år har man byggt 1000 bostäder per år, men i år byggs det bara 127 bostäder.

Men inte en enda av de bostäderna byggs i Örebro. I dag finns det 2 214 studentbostäder hos Öbo. Bostäder som förväntas räcka åt 17 000 studenter vid Örebro universitet. Alla bor givetvis inte på orten, men många studenter tvingas vända sig till privata hyresvärdar.

Elisabeth Edewald på Öbo är dock inte orolig inför höstterminen.

– Det har varit tufft de senaste åren, men vi har alltid fått ihop det.

”Gränsen snart nådd”

Jacob Höglund menar att gränsen snart är nådd för hur många studenter som kan tas emot och samtidigt få bostad. Till de studenter som nyss fått sitt antagningsbesked ger han rådet att börja samla poäng i Öbos studentkö.

– Men titta också på kommunens hemsida, där finns många privata hyresbostäder.

Höglund uppmanar också Örebros invånare att höra av sig till Studentkåren om man har ett rum till en student att hyra ut en kortare eller längre period.

Mer läsning

Annons