Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flink vill bli utsläppt om fyra år

I dag klockan 14 inleddes förhandlingarna i Örebro tingsrätt. Mattias Flink ansöker nu om att få sitt livstidsstraff begränsat.

Annons

Flink företräddes av advokat Johan Eriksson. Enligt advokaten vill Flink få sitt livstidsstraff omförhandlat till ett straff på 27 eller 28 år. Med principen att han ska bli utsläppt efter två tredjedelar av straffet.

- Det finns en inneboende svårighet i att tidsbestämma Flinks straff. Jag tror att det handlar om de där tidningsrubrikerna och den påverkan som vi vuxna människor fått kring det här målet, säger Eriksson enligt TT.

Vill bli fri om fyra år

Om tingsrätten skulle gå på advokatens förslag så innebär det att Flink kan bli fri om två eller tre år. Detta eftersom Flink i dag har suttit i fängelse i 16 år. Beslutar tingsrätten att fängelsestraffet ska bli 27 år så är två tredjedelar 18 år. Då har Flink två år kvar i fängelse. Men enligt Eriksson så behöver Flink en längre utslussningsperiod. Kanske tre eller fyra år.

Åklagaren Layla Bagge menar att ansökan är för tidigt väckt.

- Det här är svårt när man har att göra med gärningar som var och en kunde gett livstids straff, säger åklagare Layla Bagge enligt TT.

"Svårt att relatera till det i dag"

1994 hämtade fänrik Mattias Flink sin AK5:a vid dalaregementet i Falun. Sedan sköt han ihjäl sju människor med sammanlagt 51 skott. Året efter dömdes han till livstids fängelse av högsta domstolen.

- Det är fruktansvärt länge sedan, det är svårt att relatera till det i dag. Det känns så främmande för mig i dag att det är nästan overkligt. Det har ju varit en tragedi för alla inblandade, säger Flink enligt Svenska Dagbladet.

Mer läsning

Annons