Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fontänen inget nytt påfund

Trodde du att fontänen på Järntorget var ett nytt påfund? Inte alls. Redan på 1920-talet fanns en plaskdamm.

Annons
Plaskdamm. Redan på 1920-talet fanns en fontän på Järntorget.

Det är Mia Mellstig i Odensbacken som skickat in bilden till Stadsliv. Det är ett vykort som hennes far fått skickat till sig, 1929.

– Titta på västra delen, visst ser det ut som en fontän, säger Mia.

Helt rätt. Arne Andréasson, som är uppväxt i ett av husen vid Järntorget kan berätta mer:

– I mitten ser du fontänen, det som syns bredvid är sandlådor. Där satt barnen och lekte, och i dammen körde man med leksaksbåtar, säger Arne.

Det var lummigt med grönska på torget på den tiden. Halva ytan upptogs av parkeringsplatser för diverse automobiler. Så här lär torget ha sett ut en bit in på 30-talet, då fontän och sandlådor fick maka på sig till förmån för fler parkeringsplatser.

Järntorget med dess spektakulära vattenspel har varit ett debattämne i staden. Visst finns det de som gillar omdaningen. Men även kritiska röster har hörts. Landningsplatta för sovjetiska helikoptrar, har någon sagt lite elakt. Vattenspelet har också retat folk, när det varit ur funktion. Och så värst mycket skridskoåkning blev det inte denna förhållandevis milda vinter. Ett aggregat för konstfrysning hade behövts.

Lagom till denna artikel ringer örebroaren Jörgen Lindhé för att ta upp Järntorgets look. Han gör det med en smula ironi:

– Mitt förslag är att göra om fontänen till en biltvätt. Utrustning finns ju redan med vattenstrålarna. Och bilar saknas ju inte numer i Norrcity.

Mer läsning

Annons